Albanski istoričar Budžovi protiv albanske istorije: "Car Dušan i car Lazar - skandalozno"

Istoričar i pisac Jusuf Budžovi izjavio je da je istorija Kosova i Albanije u udžbenicima skandalozna, govoreći o navodnom uticaju neistina srpskih istoričara na istoriju Albanije, piše Gazeta Ekspres.

Budžovi je, gostujući u programu RTV Dukađini, optužio Kosovo i Albaniju za umetanje navodnih "istorijskih laži" u udžbenike.

"Danas je veoma veliki problem jer je albanska istoriografija prihvatila ovo pitanje, ovu njihovu laž. Govorim o institucionalnoj istoriji i istoriji Kosova, a svuda se kaže car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i uključili su to u udžbenike", rekao je Budžovi.

 

"Ova laž se nastavlja, i sada je to uključeno u istografiju Kosova i Albanije, u udžbenike i to je vrlo skandalozno i prodaje se ova srpska laž kao istorijska istina, a nije istina", naveo je u svom gostovanju sinoć.

On je okrivio Akademiju nauka Kosova i Akademiju nauka Albanije, rekavši da ih "političke privilegije" navode da ćute pred, kako je rekao, istorijskom štetom.

PROČITAJTE JOŠ Milo Đukanović: Srbiji najteže pada gubitak Kosova

"Insistirao sam, ali stalno sam nailazio na protivljenje, jer postoje dva ili tri takva razloga: istoričari koji danas vode Akademiju nauka u Albaniji i na Kosovu, institucionalno govorim, uglavnom su ideološkog mentaliteta", naveo je Budžovi, dodavši da bi udžbenike trebalo prepraviti.

Budžovi je zatražio zajednički naučni stav akademija Kosova i Albanije gde bi se rešavale ove teme i prihvatale činjenice za koje, kako navodi, "istorija zna".

Budžovi je otkrio činjenice i studije o tim tvrdnjama u svojoj najnovijoj knjizi "Dardanija - antika, srednji vek" koja će uskoro biti objavljena na engleskom jeziku, piše Gazeta Ekspres.

Share this article