Ana Brnabić: Smeštaj na Sajmu od SUTRA u funkciji, imaćemo SOBE, TELEVIZORE, LEJZIBEGOVE, STONI TENIS...

Beograd, Valjevo i Niš najveća žarišta korone u Srbiji

Smeštaj za obolele od korona virusa na Sajmu u Beogradu, trebalo bi da bude funkcionalan od petka, rekla je premijerka Ana Brnabić u gostovanju na Prvoj televiziji.

PROČITAJTE JOŠ: Najveća žarišta korona virusa u Srbiji: Nove mere za ova TRI GRADA

Premijerka je rekla i da je Srbija "usred borbe protiv korona virusa".

- Mi svaki dan pratimo situaciju. Idemo u nove mere, prilagođavamo se svakodnevno. Mere na kojima radimo trenutno nisu primarno usmerene na građane, već na to kako da napravimo efikasniji sistem za veći broj testiranja. To se neće reflektovati mnogo na naše građane, osim što ako su pozitvni neće više biti kod kuće već će morati na Sajam i u druge hale širom Srbije. To je dosta veliki izazov za nas. To je spor proces.

 

Sajam u funkciji od petka

- Najefikasniji način za borbu sa virusom je da imamo prostor kao Sajam i odvojimo ih od njihovih porodica. On je dobar iz nekoliko razloga. Videla sam komentare zašto ne hoteli? Zato što je potreban veći broj policije, vojske, obezbeđenja. Drugi razlog je što je cela namera rano otkrivanje, rano tretiranje, da sve bude efikasnije. Zato je važno da imamo ljude na jednom mestu da možemo odmah da detektujemo kako se ko oseća, ako ima jače simptome. Verujemo da je to način kako ćemo se izboriti - rekla je Brnabić.

Koliko god Sajam bio ovakav ili onakav, nastavila je premijerka, mislim da je zdravlje porodice mnogo važnije.

- Imaćemo sobe za 5 do 9 ljudi, stolove, lejzibegove, televizore, stolove za stoni tenis, dakle razne dodatne sadržaje. Od prekosutra bi trebalo da Sajam bude funkcionalan. Sutra rešavamo sve probleme. Da to ne bude jedna hala sa 3.000 kreveta da sve to bude bolje i humanije - rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ: Dr Branimir Nestorović rekao šta misli o 3.000 kreveta na Sajmu

O izolacijama gradova

- Ne bih sada pričala o tim merama za izolaciju gradova. Evaluacija će nam pokazati da li treba ili ne treba to da radimo. Krećemo u ofanzivu i svi moraju u milimetar da se pridržavaju svih mera. Situacija je bolja, solidarnost je veća. Verujem da smo razumeli da je ovo borba svakog pojedinca za celo naše društvo - rekla je ona.

Premijerka je rekla i da, teoretski, kada bi svako od nas ostao u kući sa minimalnim kontaktom, mi bismo ovo završili za 25 dana.

- To bi nam omogućilo da se izborimo sa onima koji su pozitivni. To je naravno nemoguće, ali to je misao kojom treba da se vodimo. U Beogradu je zato najteže, jer smo najupućeniji jedni na druge - dodala je Brnabić.

 

Lekari iz inostranstva

Jedva čekam da vidim 300 medicinara da im se zahvalim. Veliki broj njih je iz Nemačke, ali ima ih iz SAD, veliki broj je lekara, epidemiolozi, virusolozi, radiolozi. Zvali smo sve medicinske sestre da se vrate. Svaki zdravstveni radnik nam je potreban. Gledamo one koji su volontirali da budu stalno zaposleni, rekla je Brnabić.

Govoreći o stanju u Vladi, nakon što je juče potvrđeno da je sekretar u ministarstvu ekologije pozitivan na korona virus, premijerka je rekla:

"On nije prisustvovao sednicama Vlade i u skladu sa svim protokolim akoji se jednako primenjuju na članove Vlade, testirani su svi koji su bili sanjim u kontaktu".

Ona je istakla i da svi ljudi u Vladi poštuju mere zaštite.

PROČITAJTE JOŠ: Aleksandar Vučić: NEMA VIŠE ŠETANJA PASA UVEČE! Najvažniji su nam ljudski životi!

"Svi ovde poštujemo sve mere, imamo zaštitne maske i rukavice, skidamo ih samo na konferencijama, jer imamo dovoljno prostora", kaže ona i dodaje da ne razmišlja o tome kako se oseća dok traje borba protiv korona virusa.

Prema njenim rečima, dodatno se nabavlja lek protiv malarije, koji je naveden kao efikasan protiv korona virusa.

"Trenutno ga imamo", kaže premijerka.

"Sve dok smo disciplinovani i dok se borimo kao proteklih dana, korona virus će biti pobeđen", poručila je Brnabić.

Vlada Republike Srbije uspostavila je jedinstveni kontakt centar "COVID-19" na broju 19819.

Građani mogu dobiti savete i preporuke stručnjaka u borbi protiv korona virusa, kao i kontaktirati nadležne stručne službe u celoj zemlji.

Share this article