BRNABIĆ: Đaci od 1. septembra u školskim klupama, bićemo među prvih 20 zemalja koje će dobiti vakcinu

Povratak u školske klupe od 1. septembra, ali ne za sve đake

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da se epidemiološka situacija u Srbiji popravlja.

PROČITAJTE JOŠ SVI SE HVATAJU ZA GLAVU, NE ZNAJU KAKO S DECOM NA JESEN! Zbog kovida najveća briga za prvake

- Ohrabruje pad broja zaraženih, mada je on i dalje visok, ali još više ohrabruje broj hospitalizovanih, jer imamo 11 uzastopnih dana u kojima broj hospitalizovanih opada, a već u poslednjih nekoliko dana imamo više otpuštenih iz bolnica, nego primljenih. Pad broja zaraženih znači da su građani disciplinovani, da se zajedno borimo i da mere daju rezultate. I dalje je visok broj 255 zaraženih dnevno, i potrebno je da nastavimo da budemo disciplinovani, dok se ne nađe vakcina i dok nam ne bude dostupna - ističe Brnabićeva.

 

Dodala je i da Srbija pregovara sa nekoliko država o vakcini.

- Pregovaramo sa nekoliko država o vakcini, bićemo među prvih 20 zemalja koje će je dobiti. Garantujem da će Srbija biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcinu, vakcina će biti u zemlji tek kada bude potpuno bezbedna a sve protokole i dokumentaciju o fazama testiranja našI stručnjaci već danas gledaju. Daleko smo od restriktivnih mera i od policijskog časa, mere koje su sada na snazi ostaće još neko vreme, jer je važno da zadržimo disciplinu - naglasila je premijerka.

Ona je otkrila i kakvi su planovi kada su u pitanju đaci i polazak u školu.

PROČITAJTE JOŠ Srpski jezik se sve više čuje u ALBANSKIM LETOVALIŠTIMA, evo šta kažu naši turisti koji su ovde na moru

- Najbliži smo odluci da đaci od prvog do petog razreda krenu u škole od 1. septembra - izjavila je premijerka.

- Očekujemo da dodatno pada broj obolelih i hospitalizovanih, da se bolnice vraćaju u nonkovid režim. Pripremamo se za jesen i zimu. Daleko smo od restriktivnih mera, ali ove koje su sada na snazi ostaće još neko vreme, moraćemo i dalje da držimo distancu i nosimo masku - ističe Brnabićeva.

Na pitanje o poverenju građana u Krizni štab, rekla je da nije bilo poljuljano poverenje građana u štab, već da joj se čini da u određenim političkim i drugim krugovima to poverenje nikada nije ni postojalo, a da su se oni od prvog dana trudili da to prošire i među građane.

Share this article