DA LI JE NOVI POLICIJSKI ČAS REŠENJE ZA OBUZDAVANJE KORONE? Dr Stevanović ima jasan odgovor

Direktor Infektivne klinike spreman na to da će virus dugo trajati

U ovom trenutku nemoguće je dati tačnu prognozu koliko će situacija sa virusom korona da traje, izjavio je direktor Infektivne klinike prof. dr Goran Stevanović.

PROČITAJTE JOŠ DR KISIĆ: Evo koje maske TREBA da nosimo, mogućnost zaraze smanjuje se ispod 1 odsto

- Moramo da se spremimo na to da će ovo trajati dugo, najverovatnije na osnovu svega što smo videli, virus neće prirodno iščeznuti. Dva su načina kontrole: da postoji efikasan lek, a drugo je efikasna vakcina. To nije u naznaci za skoriju budućnost - istakao je direktor Infektivne klinike gostujući na Javnom sevisu.

 

Prema njegovim rečima, moramo da se spremimo da ćemo imati permanentno prisutan virus, da će Kovid-19 biti sa nama.

- Moramo da naučimo da zdravstveni radnici moraju da se prilagode da će raditi sa njim - rekao je prof. Goran Stevanović.

PROČITAJTE JOŠ BRNABIĆ: "Budem ja, recimo, pozitivna i krenem na Infektivnu i ubije me autobus. Mislite da treba da se brojim kao preminula od kovida?"

Govoreći o eventualnom ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa, direktor Infektivne dodaje da ponavljanje potpunog zatvaranja može da napravi problem jer nakon zatvaranja ljudi požele da izađu napolje i intenzivnije se druže.

- To praktično znači da treba primeniti mere kontole međusobne komunikacije. Ići na regionalni pristup, na to smo se i opredelili, da budu mere relaksirane, a da u regionima gde je transmisija intenzivna, mere budu čvršće. U narednom periodu ćemo imati različit stepen mera za različite regione i u zavisnost od kretanja broja obolelih i pozitivnih i kretanja virusa, oscilaciju mera i u tim regionima - najavio je Stevanović.

Share this article