DECA SU, IZGLEDA, DANAS NAJMANJE SIGURNA U ŠKOLI

Odveli ste dete u školu. Poželeli mu uspešan dan i otišli bezbrižni na posao jer ako bi deca negde trebalo da budu bezbedna, onda je to u školi, zar ne?

O, kako ste se samo prevarili. Deca su izgleda danas najmanje sigurna u školi. Šta drugo pomisliti čitajući novine čije stupce gotovo na dnevnom nivou pune najstrašnije priče o vršnjačkom nasilju.

Učeniku sipali deterdžent u oči, 13-godišnjaku vršnjaci gasili pikavce po telu, jeziva tuča devojaka u blizini škole umalo nije imala tragičan ishod, pretukli, pa ošišali drugaricu iz razreda, silovao drugara iz klupe, ubio se nakon osmomesečnog zlostavljanja…

Samo su neke od svakodnevnih horor priča u srpskim školama. Svi smo mi bili deca, ali su ovakvi slučajevi brutalnog vršnjačkog nasilja bili na nivou statističke greške, a vrhunac su bili gađanje papirnim avionima, odvezivanje pertli, ogovaranje ili saplitanje. Istraživanja pokazuju da u svakom odeljenju 93 odsto dece trpi verbalne napade, 63 fizičke, dok je čak svako drugo izloženo seksualnom nasilju! Vama to ne smeta?

Vi, roditelji, koji slobodno vreme gubite uz „Farmu“, „Parove“ i „Velikog brata“, obratite pažnju zašto vaše dete nerado izlazi iz sobe. Bavite se svojim detetom jer možda baš ono trpi ili vrši nasilje nad nečijim detetom! Direktori, učitelji i nastavnici, ne ćutite o ovakvim slučajevima, već ih prijavljujte i sankcionišite nasilnike! Ministre, sadašnji i budući, neka vam jedini problem ne bude kako preživeti u fotelji još jedan u nizu štrajkova nezadovoljnih prosvetara. Samo tako se možemo nadati da se neće pojaviti još neki Aleksa, kome je jedini način da prekine svoju muku skok s prozora.

(Izvor: alo.rs/ Autor: J.Jokanović)

Share this article