Dr Branimir Nestorović rekao šta misli o 3.000 kreveta na Sajmu

U Srbiji je danas 25. marta 2020. godine do 15 sati registrovan još 81 slučaj pozitivnih na korona virus što je ukupno 384 potvrđena slučaja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče novu meru u suzbijanju širenja epidemije korona virusa na teritoriji Republike Srbije.

Reč je o takozvanoj trijaži pacijenata koja se u Kini, odakle je sve i počelo, pokazala kao najbrži način da se prekine dalje širenje epidemije.

 

U tom smislu rekao je da će biti pripremljeno 3.000 kreveta za najlakše pacijente jer je potrebno da se ne mešaju sa ostalim bolesnicima. On je najavio postavljanje kreveta u hale u koje se, kako je naveo, lako ulazi i izlazi.

Dr Branimir Nestorović rekao je da se slaže sa odlukom Vlade i da je smeštanje pacijenata sa blagim simptomima korona virusa na jedno mesto najefikasniji način da se izoluju iz svojih porodica i tako rizikuju da zaraze članove.

PROČITAJTE JOŠ: Najveća žarišta korona virusa u Srbiji: Nove mere za ova TRI GRADA

- Testiranje služi da ustanovimo ko je inficiran i kod koga treba primeniti stroge mere. Kod bolesti kao što je ova gde veliki broj ljudi ima blage simptome poput kijavice, bolest se lako širi, a pacijent nastavlja da se kreće i invicira druge ljude. Zato je ideja o hali i smeštanju pacijenata u istu, dobra jer tamo ne predstavljaju opasnost jedni po druge.

Jedino što će morati da se liše dodatnog komoditeta koji imaju kod kuće. Mi se nalazimo u dosta povoljnoj situaciji, a po svim predviđanjima epidemija će trajati do kraja aprila. Apelujem još jednom na ljude da ograniče socijalne kontakte - zaključuje dr Nestorović u izjavi za Tv Pink.

bg-sajam-korona-z.knezevic 770

 *Foto: Ž. Knežević

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

Share this article