Dr Darija Kisić-Tepavčević otkriva: Evo kada se u Srbiji život VRAĆA U NORMALU!

Potpuna zabrana kretanja na dve nedelje bi dala pozitivne rezultate

Stabilnost podataka ohrabruje, ali sad je potrebna maksimalna odgovornost, rekla je u emisiji "Fokus" dr Darija Kisić Tepavčević.

PROČITAJTE JOŠ ISPOVEST Anđele iz Niša: U istom danu, zbog virusa, ostala je bez majke i bake, sada je potpuno sama!

- Mnogi nas optužuju da je svaka nedelja ključna, ali jeste tako - svaki dan je ključan - kaže ona.

Prema njenim rečima, od šeste do osme nedelje bio je ključan period u određenim zemljama.

 

Ipak, navodi da epidemija ne može da traje beskonačno i da ima svoj početak i kraj, ipak to danas ne mora da prođe samo od sebe odnoseći brojne živote.

- Čovek se u savremenom svetu trudi da utiče na epidemiju - kaže dr Kisić Tepavčević.

Ipak nijedan lek nije imao toliko učinka koliko socijalno distanciranje i pranje ruku.

Nakon pet nedelja ne možemo biti sigurni da li je pik dostignut, ali ako bismo se ponašali neodgovorno, pik bi se desio. Dr Kisić Tepavčević veruje da se sada ipak nalazimo u piku.

PROČITAJTE JOŠ EPIDEMIOLOG KON: Moj stav je JASAN, potpuna zabrana kontakata narednih 8 do 10 dana i to u OVIM GRADOVIMA!

Više od 100 osoba je na respiratoru, ali se ona nada će se neki uspešno skinuti sa respiratora, ali je rizik za komplikacije veliki.

U Srbiji je danas procenat smrtnosti 2,49, manje je od jučerašnjeg procenta, ali koliko stvarno to se ne zna. Dr Kisić Tepavčević smatra da je niži, jer mnogi nisu testirani.

Postepeno vraćanje u normalan život sledi u bliskoj budućnosti.

- Broji se u nedeljama -kaže.

 

Ono što je, prema njenim rečima, sigurno jeste da život nakon ovog virusa neće biti isti. Dodaje da ide toplo vreme i da to ne odgovara virusu i to nam pogoduje.

- Vremensku odrednicu bih mogla da vam kažem, ali neću - kaže dr Kisić Tepavčević i objašnjava da se optimistične prognoze ne iznose zbog rizika da tako ne bude, jer nakon toga slede kritike.

Zabrana od 24 sata bi značila da možete da kontrolišete da li se neko kreće ulicama, a stav dr Kisić Tepavčević da bi potpuna zabrana kretanja na dve nedelje svima imala pozitivne rezultate.

PROČITAJTE JOŠ ALEKSANDAR VUČIĆ: Policijski čas od petka do ponedeljka, nadam se da ćemo za mesec dana ukinuti vanredno stanje

- To ipak praktično u životu nije moguće. Smanjilo bi intenzitet kontakata, ali da li bi smanjilo zaražavanje nismo sigurni - kaže ona.

Teoretski svaka mera koja smanjuje mogućnost zaražavanja ima smisla, ali je to teško izvesti. Za efekat je struka saglasna, ali kako to sve organizovati je drugo pitanje.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

Share this article