Dr Kisić: Da se nismo okupljali nove mere ne bi ni bile potrebne!

Ako bismo svi nosili maske i bili na bezbednoj udaljenosti, virus ne bi bio problem

Nove mere u borbi protiv virusa korona ne bi bile potrebne da smo sami poštovali opšte preventivne mere i da se nismo okupljali pre svega u zatvorenim prostorima, izjavila je danas zamenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

PROČITAJTE JOŠ Vučić: Sinoć smo bili svedoci najbrutalnijeg političkog nasilja desničarskih i profašističkih ekstremista

Korišćenje maski nije "samo", već se to pokazalo kao efektivna mera.

 

- Najbolji primer je Kina koja time uspešno savladava talase ovog virusa - rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Ona je ukazala da je detektovan visok nivo aktivnosti virusa, što se u ovom periodu nije očekivalo. Prema njenoj oceni, na nestabilnu epidemiološku situaciju utiču glavni grad i broj zaraženih.

PROČITAJTE JOŠ Ministar Lončar: "Uvodimo stroge mere, bez obzira da li se to nekome ne sviđa" (VIDEO)

Kako je dodala, ima regiona u Srbiji u kojima je situacija nesigurna i nestabilna, ali ima i delova gde je stabilna i gde su se očigledno poštovale mere.

- Trudimo se da budemo jedan do dva koraka ispred, ali bolnički kapaciteti se popunjavaju i situacija zahteva predostrožnost. Moramo se naučiti da živimo sa virusom, napomenula je ona i skrenula pažnju na to da bi trebalo razlikovati aktivnosti gde se poštuje distanca od haotičnog, masovnog okupljanja - kaže Kisić Tepavčević.

Share this article