DR KISIĆ: Evo koje maske TREBA da nosimo, mogućnost zaraze smanjuje se ispod 1 odsto

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević objasnila je koliko je nošenje maski važno za sprečavanje prenošenja virusa.

- U razgovoru dve osobe, ukoliko obe nose maske, verovatnoća za prenošenje infekcije ispod jedan odsto, a ako ne nose - i do 70 odsto - rekla je doktorka.

PROČITAJTE JOŠ BRNABIĆ: "Budem ja, recimo, pozitivna i krenem na Infektivnu i ubije me autobus. Mislite da treba da se brojim kao preminula od kovida?"

Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne - verovatnoća zaražavanja je pet odsto, ali ukoliko obe nose zaštitne maske, i rezervoar zaraze i osetljiva osoba - verovatnoća je manja od jedan odsto.

 

- To je aposlutno nešto što je pokazano svih ovih meseci da je efikasno. Imamo dosta nepoznanica o ovom virusu, ali ono što se sigurno zna je da nas nošenje maski spasava od infekcije - objasnila je Kisić Tepavčević.

PROČITAJTE JOŠ KRIZNI ŠTAB ODLUČIO Nove mere u borbi protiv epidemije virusa korona, ko ih ne poštuje, slede kazne!

- To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primenjuju i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku - dodala je Kisić Tepavčević posle sastanka Kriznog štaba.

Podsetimo, od sutra će u Beogradu biti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odnosno autobusima, gradskom i međugradskom prevozu, kafićima, tržnim centrima kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

Share this article