DR KISIĆ: Izbori nisu razlog povećanja obolelih od korone, evo u čemu je problem

Očekuju nas velike borbe kada je reč o ovom virusu

- Izbori apsolutno nisu razlog povećanja broja obolelih od korona virusa – naglasila je epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević gostujući na televiziji Pink.

PROČITAJTE JOŠ NESTOROVIĆ Dovoljno je samo 15 minuta: Ovo je najrizičniji trenutak u kojem možete da se ZARAZITE koronom!

- Sa aspekta bezbednosti za prenošenje kapljičnih infekcija preduzete su sve mere predostrožnosti i za dan izbora. Odlazak na biračko mesto predstavlja manji rizik nego odlazak u gradski prevoz, a videlo se i da takva vrsta aktivnosti nije uticala na povećanje broja obolelih, jer smo gradski prevoz omogućili još pre mesec dana – objasnila je dr Kisić.

 

Ona je naglasila da je povećanje obolelih ne samo u Srbiji, nego i u celoj Evropi, te da porast broja zaraženih ne može da se gleda na takav način.

- Poslednjih nedelja, meseci, samo o ovom virusu razmišljamo. Jako mi je bitno da su se taj dan poštovale sve mere prevencije kada je u pitanju prenošenje, ne samo korona virusa nego, svih kapljičnih infekcija. Dovođenje u povezanost događaja koji bi sami usledili, kao što se svuda u svetu ponaša ovakav virus, ne može da bude zasnovano ni na kakvim dokazima – objasnila je dr Kisić.

PROČITAJTE JOŠ ANTE TOMIĆ: "Valja se čuvati bosanskih i srpskih koronavirusa, pravoslavnih i muslimanskih mutacija…"

Ona je istakla i da je jako bitno što je, kako je ocenila, država dobro i brzo reagovala na samom početku epidemije i obezbedila sva potrebna zaštitna sredstva, opremila bolnice i domove zdravlja, te nabavila respiratore koje u tom trenutku nisu mogli da imaju svi.

- Ogroman je trud uložen, žeo mi je što neki to ne mogu da prepoznaju, ali idemo dalje. Očekuju nas velike borbe kada je reč o ovom virusu – kazala je dr Kisić.

 

Ona je, govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, rekla da je rano počelo da se priča o drugom talasu.

- Možemo o tome da počnemo kada se zaustavi prvi talas. Vratili smo se svakodnevnim životnim aktivnostima, kreću godišnji odmori, pa smo verovatno mislili da će i virus na godišnji odmor. Činjenica je da virus nije nestao, on je uvek bio u cirkulaciji. Mi smo se nadali da će vremenske prilike uticati na njega, ali to se, nažalost, nije desilo – rekla je dr Kisić tepavčević.

PROČITAJTE JOŠ GRADONAČELNIK KRAGUJEVCA: "Uvodimo VANREDNU SITUACIJU, narodu očigledno treba naređenje i MOTKA!"

Još jednom je napomenula da je najbitnije da poštujemo epidemiološke mere kako se virus ne bi dalje širio.

- Pokazano je da opšte preventivne mere koje su nam na početku izgledale besmisleno kao što je udaljenost i nošenje maske, jeste u stvari nešto što spašava živote. Svi moramo tako da se ponašamo. Da poštujemo mere, virus ne bi imao više gde da se umnožava i da se prenosi, i za 14 dana, koliko traje inkubacioni prenos, to bi se završilo, što hipotetički gledano nije teško – naglasila je dr Kisić.

Share this article