DR KISIĆ: "Virus ponovo bukti"

Epidemija ponovo buknula u celom svetu, u istom vremenskom periodu, i svuda je krenuo nepovoljan tok epidemijske krivulje

Zamenik direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević ukazala je večeras još jednom na značaj poštovanja svih zdravstvenih mera i istakla da rizik oboljevbanja postoji i na otvorenom, ali je manji nego u zatvorenom prostoru.

PROČITAJTE JOŠ ANA BRNABIĆ: Ukoliko broj obolelih ne počne da pada, uvešćemo POLICIJSKI ČAS

- Ako se na otvorenom dovoljno dugo, bez zaštite uspostavi veza sa eventualnim prenosiocem infekcije, rizik postoji - kazala je Kisić Tepavčević za TV Prva.

 

Osvrćući se na nedavno održan derbi, ona je ponovila da tada nije procenjeno da okupljanje na derbi utakmici predstavlja rizik.

Prema njenim rečima, na kraju su epidemiološka istraživanja i ukazala da to nije bio faktor rizika, "onako kako su date preporuke".

PROČITAJTE JOŠ Miloš Biković: "Šta god da radiš, to je tvoj izbor. Samo jedna stvar. Nemoj da rušiš grad. To je naš grad"

- Napominjem, u tom momentu, bila je povoljna epidemiološka situacija. Najjasniji pokazatelj da je tako je što su se najvećim delom zatvarale covid bolnice - naznačila je doktorka.

Ona je rekla da je epidemija ponovo buknula u celom svetu, u istom vremenskom periodu, i da je svuda krenuo nepovoljan tok epidemijske krivulje.

 

Kaže da ako je i bilo izvesnih kontradiktornosti, bilo ih je u celom svetu.

- Preporuke se baziraju na kineskim iskustvima. Niko od nas nije učio o ovom virusu i ovoj bolesti u svetu. Tačno je da se možda često grešilo u procenama, ali tako je svuda - ističe Kisić Tepavčević.

PROČITAJTE JOŠ DR KON OTVORIO DUŠU: Pred nama je situacija koja dosad nije bila, GORE JE NEGO U APRILU

Ona je apelovala na oprez i poštovanje mera zaštite navodeći da svaki smrtni ishod boli, "pogotovo onaj koji se mogao sprečiti".

Kazala je i da nošenje maski, pogotovo ako to čine i osoba koja ima i osoba koja nema virus, u velikoj meri smanjuje mogućnost zaražavanja.

Share this article