Dr Kon: "Bezbednije je trenutno na Infektivnoj klinici, nego na zabavi u Crnoj Gori"

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je krajnje ozbiljan rizik i letovati u regionu je loš izbor.

"Kao da ugostitelji ne shvataju da preko njihovog angažovanja može da se smanji prenošenje zaraze", rekao je Kon.

PROČITAJTE JOŠ KRIZNI ŠTAB: Apel građanima da se do PETKA vrate iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, EVO I ZAŠTO

Kako je rekao, u ovu situaciju nas je dovela disciplina.

"Sad će svi jedni drugima da pohrle u zagrljaj uz igru i pesmu. To nije pametno i mudro, dovešće nas u situaciju da se ponovo pune bolnice", rekao je on.

 

Kako je dodao, nove mere su donete kako bi se virus što više zadržao, te da se naši građani po povratku u našu zemlju ponašaju dolično.

"Mi ne smemo dozvoliti da ponovo uđemo u sistem punjenja bolnica, jer već sad imamo dva KBC angažovana za delovanje kovida. Mi sebi ne smemo dozvoliti da se sve ponovo proširi", kazao je on.

"Bezbednije je trenutno na Infektivnoj klinici sa maskom nego na mestima gde su masovna okupljanja pa samim tim i prenošenje virusa, nego na nekoj zabavi u Crnoj Gori. Ove drastične poruke su neophodne da razumemo da smo sada ovde zbog samodiscipline i zato ne smemo da poletimo jedni drugima u zagrljaj. Nije mudro, jer će nam se opet puniti bolnice", rekao je Kon.

PROČITAJTE JOŠ DRITAN ABAZOVIĆ: Milo neće vlast dobrovoljno predati! Pod policijskom sam zaštitom, ogroman je pritisak na mene!

On je dodao da će biti neophodna kontrola i da se ona sprovodi.

"Danas je doneta strateška odluka koja se krčka već tri nedelje. Velika odluka je doneta po tom pitanju, jer smo više od 40.000 imali prelaza prošle nedelje, samo sa Crnom Gorom", rekao je on.

Kako je rekao, da su oni bili zaraženi, bilo bi 400.000 ljudi koji su u dodiru sa virusom.

"Biće nadzor sproveden, biće situacija koje neko ne očekuje", rekao je on.

Share this article