DR NESTOROVIĆ: Srbija je TEK U 3. NEDELJI, evo kada se očekuje KRAJ EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

U Republici Srbiji su do 15 časova 24. marta 2020. godine registrovana ukupno 303 potvrđena slučaja COVID 19. Od 54 potvrđena slučaja od poslednjeg izveštaja, njih 27 je hospitalizovano, dok se njih 27 nalazi u kućnim uslovima.

"Epidemiološka situacija u Srbiji je prilično dobra i izostalo je ono čega smo se najviše plašili – nagli skok obolelih" kaže dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

 

Dr Nestorović je podsetio da smo tek u trećoj nedelji, pa je i dalje teško tvrditi da nema opasnosti od eksponencijalnog rasta, ali je jedno sigurno, a to je da  broj obolelih u Srbiji raste, ali ne velikom brzinom.

Ističe da je u Italiji broj zaraženih neretko bio udvostručen u kratkom roku.

"Mi taj fenomen nemamo i to je fenomenalno. Beležimo svakodnevno oko 20-30 novoobolelih i to je u redu", rekao je Nestorović za „Novo jutro“.

PROČITAJTE JOŠ: Dr Grujičić daje odgovor na važno pitanje: Kada će prestati epidemija korone, obavezno podelite ovo (VIDEO)

Kada je reč o roku od 29 dana koji su spomenuli Kinezi, Nestorović objašnjava da se on računa na sledeći način:

"Od momenta vrhunca infekcije, koji je u Kini bio 5. februara, računa se još mesec dana. Naravno, ovaj period može da se menja, a da li će se produžiti, to zavisi od nas", napomenuo je doktor.

dr-branimir-nestorovic-youtube 770

Nestorović je istakao i da, kada se kalkuliše u epidemiji, ne gleda se broj umrlih, već broj novozaraženih.

"Ljudi umiru i dalje iako je epidemija gotova. Dakle, broj umrlih nije pokazatelj, već broj novih slučajeva. Ovaj broj se u Italiji, recimo, smanjuje, a smanjuje se i u Iranu", rekao je dr Nestrović.

Podseća da su kineski eksperti predložili masovno testiranje, trijažu i striktnu izolaciju. Na sve ovo je, ističe, Srbija već spremna.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

Share this article