EU OTVORENO PORUČILA SRBIJI: Nismo vam neprijatelji, ali morate da priznate Kosovo!

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček, izjavila je da nije neprijatelj Srbije, ali da je sigurna da Srbija neće pristupiti EU bez priznanja Kosova, i to ne zbog toga što ona to tvrdi, već zbog iskustva koje je EU imala sa Kiprom.

Lunačekova je na marginama „Foruma civinog društva – Beograd“, u organizaciji Evropskog fonda za Balkan i Erste fondacije, komentarisala to što je jedna od retkih visoko rangiranih političara EU koja insistira na tome da je priznanje Kosova uslov za Srbiju.

 

– Tačno je da priznanje Kosova nije formulisano u pravnim tekovinama EU, kao i ni u jednom od poglavlja – rekla je Lunačekova.

Ona je kazala da jeste jedan od glasova koji stižu iz EU, ali da je jedan od važnijih. Lunačekova je naglasila da je EU u skorijoj istoriji odobrila ulazak Kipru, „zemlji koja nema jasno definisane granice zbog Turske okupacije“.

– To je razlog zašto vidim da će bilo koja država članica EU prihvatiti državu koja nema jasno definisane granice prema susedima. U tom smislu, sigurna da neće biti pristupanja Srbije EU, bez priznavanja Kosova, ne zbog mene, već zbog toga što ćemo prihvatati samo zemlje koje imaju jasno definisane granice – rekla je Lunačekova.

– Ja volim da dolazim u Beograd, nisam, kako to neki vide, neprijatelj Srbije samo zato što sam takođe izvestilac za Kosovo u EP. Ja volim ovu zemlju i ljude i mislim da je učinjeno dosta napretka u pristupanju EU – kazala je Lunačekova.

Ona smatra da će se „unutar EU te granice rušiti, u teritorijalnom smislu, kao i u umovima i srcima“.

(Intermagazin)

Share this article