"I DALJE OSEĆAM NJEGOVE PALČEVE DUBOKO U VRATU" Ispovest medicinske sestre iz Arilja koju je pacijent UMALO UDAVIO

Jelena Dabović čekala je 20 godina zaposlenje. Kada je konačno dobila posao u struci medicinske sestre, samo dva meseca kasnije umalo je zadavljena na dužnosti. Njenu sreću zbog posla zamenio je strah.

Prošle nedelje, u utorak, bila je u noćnoj smeni u Hitnoj službi Doma zdravlja u Arilju. Pacijent je nasrnuo na nju, davio je. Pala je u nesvest, bez vazduha. Od sigurnog davljenja, u poslednjem trenutku spasli su je dežurni doktor i vozač. Dok priča, glas joj je izmenjen. Kaže, tek joj se polako vraća jer od davljenja nije mogla ni da priča, šaputala je.

PROČITAJTE JOŠ "NESAVESNO su mi lečili oca": Ćerka čuvenog dr Miodraga Lazića podnela PRIJAVU protiv lekara iz KC Niš

Za "Blic" govori o napadu, za koji ne zna razlog, kako bi ukazala da je deo medicinskih radnika nezaštićen i u nadi da se horor kroz koji još uvek prolazi neće nekome ponoviti.

- Pacijent ima 22 godine i osnovnu bolest po kojoj ga znaju u Domu zdravlja. To veče došao je, kao i obično, u pratnji majke. Rekao je da je nervozan, da mu treba nešto za smirenje i da ga boli glava. Bilo je to oko 20.45 časova – počinje priču medicinska sestra Jelena.

Ona mu do sada nije davala terapiju, ali druge koleginice poznaju mladića i majku. Kako kaže Jelena, "neku vrstu agresije je ispoljavao prema majci, ali nikada prema doktorima i sestrama".

 

- Došao je u trenutku kada smo imali već dva pacijenta, žene, od kojih je jedna trudnica. Rekla sam mu da sačeka, da će uskoro biti primljen, samo da dežurni doktor završi započeti pregled. Oni inače nikada ne idu kod izabranog doktora, već samo dođu u Hitnu i uvek budu primljeni. Došao je uznemiren. Nije hteo da sačeka već je ušao kod doktora dok je trajao drugi pregled. Tražio je „nešto da se smiri“. Data mu je terapija za smirenje, a potom i infuzija. On uvek priča isto kada dođe i uvek bude primljen – nastavlja Jelena.

Ona je pokušala da mu nađe venu, a onda je sa poslom nastavila koleginica. Jelena se vratila kada je infuzija iscurila, da izvadi pacijentu braunilu.

- Skočio je sa kreveta, govorim mu da ne ustaje tako brzo. Počinjem da perem ruke, on odlazi kod doktora i čujem kako pita "ko je sestra Jelena?". Odgovaram ja sam, piše i na mantilu. Nedugo potom, u jednom trenutku se okrećem i on je ispred mene. Zatvara vrata između hitne i previjališta. Skočio je i počeo da me davi. Vikao je: "Dosta mi je Beograda! Dosta mi je Užica! Dosta mi je doktora" – priča u dahu Jelena.

PROČITAJTE JOŠ DR BRANIMIR NESTOROVIĆ RAZREŠIO SVE NEDOUMICE: Evo zašto ljude manje testiramo, jedna BROJKA JE KLJUČNA

Pravi pauzu... Koleginica je pokušala da joj pomogne, ali nije uspela.

- Pokušavam da mu sklonim ruke. Iza mene je orman, pored sto, iza lavabo. Nemam gde! Ne uspevam ništa. Skamenila sam se. Ne mogu da dišem. Nemam vazduha. Osećam bol u plućima. Pomislim "gotovo je". Čujem koleginicu, viče "doktore, doktore!". Ne sećam se više ničeg – jedva izgovara medicinska sestra.

Doktor i vozač Hitne pomoći pokušali su da odvoje mladića. Ne uspevaju ni oni. Pokušavaju prst po prst da skidaju sa Jeleninog vrata.

- Znam da sam pala. Ne znam koliko minuta je sve to trajalo. Uspevaju da ga sklone, ja nemam vazduha. Ne mogu da udahnem. Srce lupa – prenosi Jelena.

 

- Došla je policija, uzela izjave. Javni tužilac, koliko je poznato, nije pokrenuo ništa. Momak je pušten kući. Jelena je upućena na ORL i kod psihijatra zbog preživljene traume.

- Boli me vrat. Osećam palčeve i dalje duboko u vratu. Da li je pročitao Jelena na mantilu, da li ga je to asociralo na nešto... nekoga... ne znam. Ne znam gde je bila njegova majka dok je sve to trajalo. Kažu ispred, u hodniku. Pojavila se dan posle u mom dvorištu, bila sam uplašena i rekla joj da ne ulazi. Njegovo lice u tom trenutku... Njegov pogled... Rekao je doktoru da će me zaklati. Živa sam, to je najbitnije – tiho priča Jelena.

Tog dana su bile poplave u Arilju. Naša sagovornica dodaje da su ljudi u sekundi gubili sve, kuće, stoku, maline...

- Ne pričam ovo zbog sebe već zbog svih zdravstvenih radnika. Mi smo ovde ženska ekipa, 80 odsto su doktorke i sestre. Šta bi bilo da nisu tu bili doktor i vozač, a i njih dvojica su ga jedva odvojili. U kraljevačkoj bolnici ima portir, bio je i u Užicu. Kod nas uđe ko hoće i kad hoće – nastavlja Jelena.

PROČITAJTE JOŠ POŠLI MEČKOM ZA NEMAČKU I SPAKOVALI 4 TEGLE NUTELE... DA SE NAĐE: A onda su na Gradini srpski carinici otvorili jednu!

Nije se završilo te noći. Ušao je strah:

- Osećam se prazno. Teške su mi ruke, noge, glava... Taj trenutak kada je odjednom jurnuo... Treba vremena, nisam kukavica. Osećaj da ne možete nigde, da nemate šansu da se odbranite. Bespomoćnost. Da sam nešto uradila njemu... ali nisam.

"Ceo život sam čekala da počnem ovo da radim"

Jelena ima 43 godine. Stalno zaposlenje je dobila 1. aprila. Kaže, posle dve decenije čekanja ima ironije i u tom datumu.

- Radila sam pod ugovorom jedno vreme. U međuvremenu sve i svašta, šta god sam stizala, radila sam. Volim, uživam u ovom poslu. Imam u svesti da niko nije došao u Hitnu jer to voli. Objasnim i pet puta ako treba, nije mi teško. Ceo život sam čekala da počnem ovo da radim... Bila sam mnogo srećna. I sada jedva čekam da počnem i samo da prebrodim taj prvi ulazak u tu prostoriju – kaže Jelena Dabović, medicinska sestra iz Arilja.

Share this article