"JOŠ SE RAZMIŠLJA O POLICIJSKOM ČASU" Dr Kon: Tužan sam zbog onog što se desilo sinoć...

Situacija u Beogradu se popravlja

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da ima pokazatelja da se situacija u vezi s epidemijom koronavirusa u Beogradu popravlja.

PROČITAJTE JOŠ IZGORELA VOZILA I POLICIJA NA ULICAMA Pogledajte kako Beograd izgleda nakon sinoćnjeg haosa (FOTO)

"Posle tri dana imamo izmedju 400 i 450 onih koji su sumnjivi na kovid,a pre toga smo imali oko 600, čak i više, na dnevnom nivou", rekao je Kon za televiziju N1.

Dodao je da ima prvih pokazatelja da situacija ide na bolje.

 

Rekao je da se nove kovid bolnice otvaraju iz preventivnih razloga.

"Mora da se shvati da je virus još uvek tu", naveo je dodajući da nema dileme da će korona virus biti potisnut za par nedelja, ali nakon toga bi mogao uslediti novi talas, čija jačina će zavisiti od kolektivnog imuniteta.

Naveo je da nedostaje medicinski kadar i da će morati da se popunjava.

PROČITAJTE JOŠ PREDSEDNIK VUČIĆ: Uvodi se ponovo POLICIJSKI ČAS od petka do ponedeljka

"Mere u smislu neophodnosti maksimalnog sprečavanja kontakata su između ostalog i te koje je najavio predsednik Vučić. Glavni indikator kada bi se te mere sprovodile je popunjenost zdravstvenih ustanova u Beogradu. U jednom trenutku je bilo i 300 hospitalizovanih na dan, a ako se ta brzina popunjavanja smanji nećemo upasti u tu situaciju, ne smemo da dozvolimo da nemamo mesta. Sada imamo proširenja kapaciteta na Banjici i u "Areni", objasnio je on.

beograd-maska-sunce-foto-nenad-pavlovic-ras 770

 *Foto: Nenad Pavlović / RAS Srbija

Govoreći o novim kovid bolnicama koje su u planu da se grade, dr Kon je rekao da je to normalno razmišljanje.

"Sve se to radi preventivno, mora da se shvati da je virus još uvek tu. Mi ćemo ga potisnuti opet za par nedelja i biti u prihvatljivoj situaciji. Proći će opet oko mesec dana dok ne počne porast. Opet zavisi od kolektivnog imuniteta, ako krene još jedan talas može da bude teži od ovoga. Sad imamo probleme sa kapacitetom i normalno je razmišljanje o tome da su potrebni kapaciteti za jos težu situaciju", istakao je dr Kon i dodao "mora da se komunicira sa javnošću, da se saopšti sve ono o čemu promišljamo i da kad se desi tako nešto nemamo ovakav očaj koji je ispoljen juče i koji mogu da razumem. Zaista sam tužan zbog toga".

 

Kada je reč o policijskom času koji je predsednik Aleksandar Vučić najavio za predstojeći vikend dr Kon je rekao da se procenjivanje radi svakodnevno.

"Krizni štab ima 40 ljudi, a razgovor između mene i predsednika nije odluka Kriznog štaba bez obzira što veliko poverenje ulaže u mene. To su samo prva promišljanja, to što je sa tim izašao u javnost je njegova odluka, mozda sam mu i zahvalan na tome, ali reakcija nije izostala. Nikom nije na kraj pameti da nekog maltretira nego nam je jedini cilj da stalno imamo spreman zdravstveni sistem. Trenutno je to jedini cilj uz spasavanje života. Moramo iz dana u dan da pratimo situaciju, nema drugog načina", rekao je Kon.

PROČITAJTE JOŠ Vučić: MORAĆEMO DA VAKCINIŠEMO VIŠE OD 2 MILIONA LJUDI!

On je napomenuo da je glavni cilj sprečavanje kontakata kako se virus ne bi dalje širio.

"Kada sam razgovarao sa predsednikom o novim merama govorili smo samo o Beogradu. Naglašavam da se situacija menja. Mi moramo da sprečimo kontakte i to je glavni cilj. Najefikasnije se sprečava najtežim merama", zaključio je dr Kon.

Share this article