KAD NAS NIJE SRAMOTA Divlju deponiju na Staroj Planini očistio Japanac na proputovanju kroz Srbiju (FOTO)

Ostavio Srbe bez reči

Shogan Kameda nije mogao da gleda đubre na jednoj od najlepših srpskih planina i iako slučajni prolaznik, odlučio je da uredi godinama zapušten prostor.

PROČITAJTE JOŠ ŠTA KAŽU STRUČNJACI: Zašto neki ZARAŽENI KOVIDOM-19 nemaju ni simptome, a neki se BORE ZA ŽIVOT

Japanac, Shogan Kameda, svojim nedavnim gestom zadivio je srpsku javnost, ali i naterao mnoge da se postide zbog nesavesnog i bahatog ponašanja svojih sunarodnika, koji decenijama unazad ostavljaju smeće, od kog nastaju divlje deponije, često na mestima neverovatne prirodne lepote.

 

Jedna takva deponija na Staroj Planini, u blizini nekada poznatog hotelskog kompleksa ,,Stara”, godinama se samo ,,nadograđuje”.  Prizori koji svedoče o ljudskoj nebrizi i zapuštenosti nestvarno lepe prirode, razljutila je japanskog biciklistu, koji putuje svetom biciklom i obilazi zabačene prirodne lepote, a trenutno je putovanju kroz Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ NIKAD NE ZNAŠ KAKO JE PSU NA KIŠI: Pitali su čuvara zašto radi ovo - O NJEGOVOM ODGOVORU PRIČA CEO SVET

Naime, nakon što je video kako izgleda prostor oko česme sa pijaćom izvorskom vodom,  Kameda je rešio da uzme stvari u svoje ruke i potpuno sam raščisti kompletan prostor i uništi otpad koji se godinama taložio. Za svega nekoliko dana, od doskarašnjeg legla zaraze i zmijarnika, napravio je oazu koja odiše lepotom, zelenilom i čistim planinskim vazduhom.

Japanac je svoj nesvakidašnji podvig, kao i fotografije pre i posle uređenja, podelio na svom Fejsbuk profilu uz komentar:

– Očistio sam prostor oko česme sa pijaćom vodom na Staroj planini. Sačuvajmo prelepu prirodu Srbije.

Da li je bilo potrebno da neko iz Japana dođe i raščisti ono što mi godinama ignorišemo? Da li je moguće da divlja deponija u maloj državi na brdovitom Balkanu, više smeta slučajnom prolazniku iz Japana, nego njenim građanima?

No, možda ovaj neobični gest Kamede, bude povod da se bar još jedna od preko 1.600 divljih deponija u Srbiji, pretvori u prostor koji priliči čoveku.

Share this article