Katalonija proglasila nezavisnost od Španije!

Katalonski parlament proglasio je nezavisnost tog regiona od Španije

Poslanici katalonskog parlamenta o tome su odlučili na tajnom glasanju koje su bojkotovali poslanici opozicije.

Katalonski parlament glasao je za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije sa 70 glasova za, 10 protiv i 2 nevažeća glasa, prenosi katalonski list Vangvardia.

 

Raprava u katalonskom parlamentu trajala je nekoliko sati, na kojoj su se postojale oštre podele po pitanju nezavisnosti. Portparol vodeće opozicione partije u katalonskom parlamentu pocepao je u paramparčad primerak predloga separatista o proglašenju nezavisnosti tog regiona.

Građani koji su se okupili ispred zgrade parlamenta ovacijama su pozdravili tu odluku. 

Španski Senat trebalo bi danas u 15.30 po lokalnom vremenu (16.30) da glasa o članu 155 španskog Ustava, koji omogućava preuzimanje kontrole nad nadležnostima Katalonije, saopštio je španski El Pais. To je međutim zakazano pre nego što je katalonski parlament glasao. 

Kako se navodi, Narodna partija premijera Marjana Rahoja ima većinu, tako da se očekuje da njegov predlog za aktiviranje ovog člana Ustava bude prihvaćen. 

Sednica je počela u 10 sati, a list prenosi da je premijer Rahoj u jednom trenutku napustio sednicu. Rahoj je ranije najavio da će prvi potez španske vlade da bude smena lidera Katalonije Karlesa Pućdemona.

(Izvor: b92.net / Tanjug)

Share this article