KISIĆ ISPRAVILA SAMU SEBE Maske na otvorenom ipak preporuka, NISU OBAVEZNE

Zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević precizirala je u izjavi za Tanjug da je nošenje maski na otvorenom ipak preporuka Kriznog štaba, a ne obaveza.

Kisić je dodala da su maske obavezne svuda, kao što je i rekla ranije danas nakon sednice Kriznog štaba, ali ne i na otvorenom.

- Maske na otvorenom ostaju preporuka - kaže dr Kisić.

PROČITAJTE JOŠ KRIZNI ŠTAB DONEO ODLUKU U Srbiji maske obavezne i na OTVORENOM!

Ranije danas, nakon sednice Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, dr Kisić je odgovarajući na pitanje novinara da li je nošenje maski na otvorenom obavezujuća mera, o čemu je prethnodno i sama govorila, odgovarila:

"Jeste, to je obavezujuća mera, znači maske svuda, stalno, svi. Znači, svi treba da nosimo maske i ta mera stupa na snagu praktično odmah".

 

Govoreći prethodno o merama o kojima se pričalo na Kriznom štabu, dr Kisić je rekla:

- ... U skladu sa tim, mere koje smo danas doneli, jeste da se pre svega pooštre sve dosadašnje mere u smislu kontrole njihove primene. Iako je ograničenje okupljanja ljudi bilo do 30, bilo je primera u prethodnom vremenskom periodu, praktično u svim gradovima naše zemlje, da su bila organizovana različita slavlja i olupljanja i od danas izdaje se zabrana lokalnim samoupravma da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja. Zatim, ono što je sledeće bitno jeste da maske treba da nosimo svi stalno i u svakoj prilici uključujući i otvorene prostore. Znači to je mera za koju se pokazalo da je izuetno efikasna i koje treba da se prdžavamo. Da bodrimo i podstičemo jedni druge da koristimo ovu preventivnu meru zato što je izuzetno efikasna.

PROČITAJTE JOŠ MOJE ĆERKE NEĆE NOSITI MASKE: Bojani M. su na vrata došli iz Centra za socijalni rad

Inače, mere koje ostaju kao obavezne su zabrana lokalnim samoupravama da izdaju dozvole za različita okupljanja i da svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovodjenje preventivnih mera, dok će Arena od ponedeljka ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od Kovida 19.

Share this article