"KO SE ZARAZI KORONOM DOBIJA OTKAZ!": Skandalozno upozorenje radnicima u supermarketu, reaguje inspekcija

Upozorenje je osvanulo 29. juna na oglasnoj tabli jednog od banjalučkih marketa

Banjaluka -- U jednom banjalučkom marketu osvanulo je preteće upozorenje radnicima - ko se zarazi koronavirusom dobiće otkaz, prenosi RTRS.

PROČITAJTE JOŠ DR NESTOROVIĆ OPET BRILJIRA: Srbi maske nose kao RAJF, dobro je što mladi imaju UPALU PLUĆA!

Anonimne prijave već su stigle do sindikata i Republičkog inspektorata, koji najavljuje izlazak na teren već naredne sedmice.

"Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se nepotrebnim za posao i dobiće otkaz". Ovo upozorenje osvanulo je 29. juna na oglasnoj tabli jednog od banjalučkih marketa trgovačkog lanca AS.

 

RTRS prenosi da je upozorenje napisao jedan od šefova i to samovoljno, bez odobrenja uprave.

"Poslodavac je dužan da obezbedi zaštitnu opremu, a radnik je dužan da tu opremu koristi. Ako radnik ne koristi opremu, postoje određene vrste sankcija koje poslodavac prema tom radniku primenjuje, ali ne može da se desi ovo što je napisano - da se preti da neće biti plaćen ili da će dobiti otkaz", istakao je Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata.

PROČITAJTE JOŠ U Crnoj Gori kao da je rat: Ljudi očajni, ovako nikada nije bilo!

U resornom ministarstvu smatraju da poslodavac, prema Zakonu o radu, ima pravo da upozori radnika da je dužan da koristi opremu za ličnu zaštitu na radu, naročito u slučaju pandemije.

U Ministarstvu smatraju da se za težu povredu radnih obaveza može izreći disciplinska mera prestanak radnog odnosa, ali samo u postupku utvrđenim Zakonom o radu.

"U konkretnom slučaju, bez utvrđivanja odgovornosti radnika koji se zaraze virusom korona, ne može biti proglašavanje radnika koji se zaraze virusom korona nepotrebnim za posao ili neplaćanja privremene sprečenosti za rad",ističu u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Share this article