KUD JE KRENUO OVAJ NAROD?! Kilometarski redovi ispred najčudnijeg jezera u Srbiji (FOTO) (VIDEO)

Banjska voda pomaže različitim oboljenjima i stanjima kože, kostiju i kose!

Srbija može da se pohvali retkom pojavom - rozim jezerom. Naime, Pačir banja je veštačka banja sa lekovitom i crvenom vodom, koja pored Australije, Senegala, Bolivije može da se pronađe i kod nas na severu zemlje.

PROČITAJTE JOŠ KATASTROFA U REZERVATU UVAC Zbog turističkih helikoptera mladunci beloglavih supova od straha pali u jezero i udavili se

Banjska voda pomaže različitim oboljenjima i stanjima kože, kostiju i kose, a njena jedinstvena boja učinila je da je poslednjih dana opsedaju i mladi, i to kako bi napravili savršenu "roze sliku".

 

Naime, na Tviteru je nedavno osvanula slika građana koji stoje u kolometarskom redu kako bi ušli u izletiše, okupali se, ali i "bacili po koju sliku".

Mnogi su stava da građani čim nešto novo otkriju, odmah tamo pohrle iako za vreme epidemije koronavirusa to nije baš najpametnije rešenje.

Za one koji nisu znali, u neposrednoj blizini Bačke Topole a i Subotice, nalazi se Pačirska banja, prelepo uređeno kupalište sa termalnom vodom jedinstvenu Vojvodini i uopšte u ovom delu Evrope.

 

Kako stoji na jednom turističkom sajtu, topla voda u Pačiru dolazi sa 1400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom. Na svom putu ka površini voda prolazi kroz različite slojeve stena čime postaje obogaćena mineralima. Voda sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje.

Temperatura vode, pri izlasku na površinu je 72 stepena, a pri hlađenju dolazi na temperaturu od 30 do 35 stepeni. Voda ima miris joda i drugih mirela, ali se na to može navići za nekoliko minuta. Jezero, pored mnogo minerala, sadrži i 21-22 grama soli po litru.

PROČITAJTE JOŠ MILENA (16) I MILAN (14) SU OSTALI BEZ OCA! Imaju samo baku i 5 hektara zemlje, i sanjaju o vadilici za krompir

Na osnovu sastava vode, banja je dobila sertifikat lekovite. Topla, slana voda pomaže u očuvanju i održavanju zdravlja, doprinoseći podizanju imunog sistema.

Takođe, voda ima izuzetna svojstva i u lečenju raznih bolesti, naročito za kožne bolesti, reumatizam i stanje posle povreda. Pačirska banja ima jezero površine 2.000 kvadratnih metara, a otvorena su i dva bazena u zatvorenom prostoru koja su dostupna i zimi sa kapacitetom 200 ljudi. Imaju oblik malih jezera, a dubina vode se povećava ka sredini i dostiže 1,60.

Dno je pokriveno oblim kamenjem koje izuzetno prija stopalima pri hodu u vodi. Oko jezera ima mesta za oko 1000 ljudi.

Share this article