NAKON VIŠEČASOVNE DRAME U CENTRU BEOGRADA: Porodica Maurer izbačena na ulicu zbog prevare podstanara (FOTO)

Posle višečasovne drame porodica Maurer danas je izbačena iz svog stana u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu.

U šestom pokušaju prinudnog iseljenja, brava na vratima je zamenjena, a ključevi predati novim vlasnicima. Maurerovi su stan izgubili jer ga prilikom kupovine nisu uknjižili. To je omogućilo krađu identiteta bivšeg vlasnika i podizanje kredita u iznosu od 145.000 evra za koji je založena nekretnina u centru Beograda.

Iako se prethodnih nekoliko puta, kada je iseljenje bilo najavljeno, izvršitelji nisu pojavili, današnji scenario je bio drugačiji. Ispred ulaza u zgradu, pored njih, došao je i veliki broj pripadnika policije.

 

Vlasnica stana Silvana Maurer nije bila obaveštena o zakazanom datumu izvršenja, već je po povratku iz prodavnice zatekla policiju, vatrogasce i kamion za selidbu.

- Potpuni šok sam doživela! Nisu mi dozvolili ni da uđem u stan niti da izađem iz zgrade. Satima sam stajala u hodniku kao u pritvoru - objašnjava Silvana. - Svi znaju da ja nisam kriva, ali samo sležu ramenima. Nemoćna sam u borbi sa sistemom.

BLOKIRALI SAOBRAĆAJ - Građani koji su se okupili da daju podršku porodici Maurer, blokirali su u više navrata saobraćaj u delu oko Crkve Svetog Marka. Oni su duž pešačkog prelaza, između Bulevara kralja Aleksandra i Resavske ulice razvili mrežu ne dozvoljavajući vozilima da prolaze.

Prema tvrdnjama ove porodice, problem oko stana nastao je kada je njihov podstanar iskoristio činjenicu da vlasnica stana nije uknjižila svoje vlasništvo. To mu je, kako kažu Maurerovi, omogućilo da ukrade identitet prethodnog vlasnika. Pozivajući se na katastar, na to ime je uzeo kredit u Eurobanci u iznosu od 145.000 evra, založivši stan pod hipoteku.

 

- Meni se tada predstavio kao Jovan Popović. Pokazao je ličnu kartu na kojoj je slika jednog čoveka, a ime drugog. Rekao je da želi da stan iznajmi na godinu dana. Posle dva i po meseca je otišao ne javivši se, pa sam morala da menjam bravu. Nakon toga, policija me je pozvala na razgovor i tada sam saznala šta se dogodilo - priča, za "Novosti", Silvana Maurer. - U međuvremenu mi je rečeno da se lažni podstanar zove Đura Milošević. Koristio je identitet nekog čoveka poreklom iz Vojvodine, koji nema nikakve veze sa ovim što se meni događa.

Prema rečima Maurerove, bannka je zatim odlučila da proda njihov stan na javnoj aukciji, jer rate za kredit nisu uplaćivane. Tom prilikom su od kupovine odustali svi sem jednog kupca.

- Kada sam shvatila da moj stan ide na doboš, obratila sam se sa advokatom učesnicima aukcije. Mislila sam da ćemo dokazati da je to moj stan i da ga ja ne prodajem. Svi su odustali, sem jednog. On je bio rešen u nameri da kupi moj stan iako ga nikada pre toga nije video - objašnjava naša sagovornica.

Zanimljivo je da je porodica Maurer iseljena, iako sudski proces, kako tvrde, protiv podstanara i banke i dalje traje. Silvana Maurer kaže i da je policija utvrdila da je lična karta podstanara falsifikat. Objasnili su joj da će prevaranta goniti, jer im je poznat, ali je, kaže, istraga iz njoj nepoznatih razloga obustavljena. Istakla je i da su joj u Eurobanci rekli da im je "žao zbog cele situacije, ali da oni ne žele da budu kolateralna šteta".

(Izvor: novosti.rs)

Share this article