Obaveštenje za građane Srbije: Banke u Srbiji smislile novi način kako da vam UZMU VIŠE NOVCA

Banke u Srbiji povećavaju naknade za vođenje tekućih računa klijenata, i to za 30 do 40 odsto.

S obzirom na to da je sada prosečan iznos za mesečno održavanje tekućeg računa 150, nova cena ove usluge dostići će skoro 200 dinara. Kada se na to dodaju elektronsko i telefonsko bankarstvo, korišćenje kartica ili čekova, trajni nalog, SMS obaveštenja... održavanje će poskupeti sa prosečnih 250 na oko 350 dinara. Zanimljivo je da pojedine banke čak uvode i nove vrste tekućih računa, a za njihovo održavanje naplaćivaće i čitavih 400 dinara mesečno.

   

Naime, jedna od vodećih banaka u Srbiji poslala je obaveštenje klijentima da će od septembra podići cenu održavanja računa. U obrazloženju su naveli da na to „utiču i promene na finansijskom tržištu”.

 
Foto: RAS / RAS Srbija

- Banka je usvojila nove tarife koje će početi da se primenjuju od 15. septembra - navodi se u mejlu koji su dobili klijenti.

Kod ove banke je održavanje tekućeg računa iznosilo 125 dinara, a po novom cenovniku će biti 195, što je čak 44 odsto više! U još nekoliko banaka potvrdili su nam da uskoro menjaju naknade.

- U toku je priprema novih tarifa naknada, a očekujemo da one počnu da se primenjuju u avgustu - nezvanično su nam rekli u toj banci.

 

S druge strane, neke banke su uvele nove usluge. U jednoj velikoj banci kažu da se naknade za vođenje nove usluge, tzv. set tekućeg računa, „razlikuju u zavisnosti od tipa odabranog seta”.

Urednik finansijskog portala Kamatica Dušan Uzelac naglašava da banke ne zarađuju na naknadama, nego na klijentima.

- Cilj svake banke je profit, a naš odnos prema novcu im daje osnova za pronalaženje načina za ubiranje dobiti. Recimo, u nekim bankama je održavanje tekućeg računa i dalje besplatno, a negde košta 450 dinara mesečno. Oni koji plate najčešće ne mare za tih 450 dinara, a to je sociološki aspekt na koji banke računaju - kaže Uzelac.

Inače, udruženja potrošača nedavno su kritikovala naknade za obradu kredita koje su izražene u procentima, a reagovala je i NBS upozorenjem da one moraju da budu fiksne. Iako su pojedine banke početkom godine smanjile ove naknade za oko jedan odsto, nijedna nije uvela fiksni iznos, a zanimljivo je da upravo banke koje su spustile naknade sada povećavaju troškove za održavanje tekućih računa.

U 2016. profit banaka 150 miliona evra

Bankarski sektor je u prošloj godini ostvario dobit pre oporezivanja od 150 miliona evra. To je najveći iznos profita banaka od 2010. godine. U 2016. su neto prihodi od svih vrsta naknada i provizija bili drugi po veličini prihodi banaka iza prihoda od kamata.

 

(Izvor: Blic.rs / Slađana Gavrić)

Share this article