ONE SU PALE NA ZDRAVSTVENOM ISPITU: MLEKARE u čijim proizvodima su pronađene veće količine bakterija i nedozvoljene supstance!

Mleko u kesama, pojedinih, malih mlekara u Srbiji, palo je na glavnom - zdravstvenom ispitu. Naime, analiza koju je radio Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu, pokazala je prisustvo bakterija znatno više od dozvoljenih količina. Bakterije su bile u devet od 22 kontrolisana uzorka mleka, pakovana u kesama.

Kako je saopštila Nacionalna organizacija potrošača Srbije, neispravno mleko u kesama pronađeno je u sledećim mlekarama: “Milk haus” iz Niša, Mlekara “Milovanović” iz Šapca, PK “Zlatibor”, “Stado moje” iz Mošorina, Mlekara “Pančevo”, “Bravo” iz Surčina, “Belkino” iz Ečke i Mlekara “Loznica”, koja je nedavno zatvorena jer je ustanovljeno da proizvodi nisu bakteriološki ispravni.

Dodatnom analizom, utvrđeno je prisustvo više od dozvoljenog nivoa enterobakterija i ešerihije koli u svežem mleku mlekare “Dana” 1,6% i 2,8%, “Žitko” 3,2%, “Bravo” 2,8%, “Stado moje” 2,8%, “Belkino” 2,8%, MK “Petrović” 3,2% i Mlekara “Pančevo” 2,8%.

 

Kako već duže vreme stižu prijave građana da se pasterizovano mleko u kesama brzo kvari i da ima čudan miris, NOPS je odlučio da pošalje mleko na analizu. To su bili i razlozi zbog kojih je ova organizacija odlučila da ga ispita.

- Neprihvatljivo je da finansijska dobit bude preča od dece i potrošača - rekao je Goran Papović, predsednik NOPS. Prvo smo radili skrining i ispitali mnogo više uzoraka mleka, na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Tražili smo da se radi analiza na pesticide, antibiotike i bakterije. Kada smo dobili rezultat da postoje povećane koncentracije bakterija, rađene su dodatne analize. U mleku su pronađene ešerihija koli i enterobakterije. Situacija je mnogo gora, i hitno je potrebno preduzeti mere zaštite i kontrolu kvaliteta malih mlekara, koje mleko pakuju u kese.

Prema rečima Papovića, postoji sumnja da se lažiraju podaci o kvalitetu svežeg mleka, jer su mali proizvođači u obavezi da veterinarskoj inspekciji dostave podatke o ispravnosti mleka.

- Očigledno proizvođači dostavljaju netačne podatke - naglasio je Papović. - Prema važećem Pravilniku o opštim i posebnim uslovima higijene hrane, pokazatelji higijene procesa, enterobakterije i ešerihija koli, ispituju se u mleku i proizvodima samo dok su pod nadzorom proizvođača, odnosno, uzorkovanje se obavlja samo u mlekari.

 

Kako objašnjava Papović, sistem kontrole u mlekari bi trebalo da osigura dobru higijenu procesa. Tako, većina manjih proizvođača mleka u kesama, obmanjuje potrošače zbog većeg profita, kupujući bakteriološki neispravno sirovo mleko.

Veterinarska inspekcija započela je vanrednu kontrolu i proveru ispravnosti objekata i sirovog mleka, kod kojih se sumnja u kvalitet.

KONTROLA AFLATOKSINA

U narednom periodu radićemo kontrolu mleka na prisustvo aflatoksina i da li se dodaje voda, jer postoje sumnje da proizvođači u velikom procentu to rade, upozorava Papović. - Kao udruženje, apelujemo da se ne kupuje mleko u kesama pomenutih mlekara, jer je ono otrovano i opasno po zdravlje. Mleko koje je poslato na analizu kupljeno je u prodavnicama.

(Izvor i ilustracije: novosti.rs)

Share this article