POČELA ZABRANA RADA NEDELJOM: Ovaj grad je prvi POKRENUO INICIJATIVU da trgovine ne rade drugog dana vikenda

Praksa se u nekim zemljama pokazala kao loša

Vreme policijskog časa i vanrednih mera naviklo je mnoge od nas da u kupovinu idemo u određeno vreme ili određenim danima. Zbog toga se ponovo aktuelizovala tema rada nedeljom iliti zabrana istog. Zagovornici ideje tvrde da je korona pokazala da marketi i trgovine mogu da "odmaraju" nedeljom.

 

Privrednici iz Bajine Bašte odlučili su da se ujedine i da sve markete, trgovine i radnje sa mešovitom robom ne rade više nedeljom. Jer nedelja je dan za odmaranje, tako važi od pamtiveka, navode. U obrazloženju koje je upućeno na adrese čelnih ljudi grada navedeni su svi razlozi koji pogoduju usvajanju ovakve odluke.

- Tokom vanrednog stanja došlo se do zaključka da je apsolutno moguće zadovoljiti sve potrebe građana u uslovima redukovanog radnog vremena i da su diskretni heroji u teškim vremenima bili radnici prodavci i zaposleni u maloprodajnim objektima. Naši zaposleni su nečiji mame, tate, sestre koje u ovakvim uslovima privređivanja neko mnogo manje viđa - kažu privrednici.

PROČITAJTE JOŠ DR KON: Vanredno stanje je sačuvalo najmanje hiljadu života, o propustima znam više od ostrašćenih budala

Danas je zrenjaninski poslovni krug ZREPOК dostavio Inicijativu za zabranu rada nedeljom i za vreme državnih praznika u trgovinskoj delatnosti.

- Članovi Zrenjaninskog poslovnog kruga ZREPOК jednoglasno su doneli odluku da pokrenu Inicijativu za zabranu rada nedeljom i za vreme državnih praznika u trgovinskoj delatnosti (prodavnice mešovite robe, tržni centri) - navodi se na sajtu ZREPOK-a.

 

Ono što je, kako navode, vrlo važno, jeste donošenje zakona koji "ne dozvoljava izuzetke, kako bi se izbegao svaki vid zloupotrebe".

U oblasti trgovine ima oko 200.000 zaposlenih, od toga su 70 odsto žene, podsećaju.

 prodavnica-prehrambena-pixabay

Da li je već moguće?

Međutim, takva praksa pokazala se kao loša u nekim zemljama, a kod nas, poslodavci svakako imaju izbor, rekao je ministar rada Zoran Đorđević.

- Svi poslodavci naravno, mogu svoj rad da organizuju kako žele i kako da ne rade određenim danima. Da li će to biti nedelja ili neki drugi dan, to je ostavljeno poslodavcima da odluče, svakako zakon dozvoljava to, ali sa druge strane stvara obavezu da mora da obezebedi slobodne dane zaposlenima. Mi pozivamo poslodavce da sami odluče - rekao je Đorđević.

Ministar ističe da je stav države da odluku kao takvu neće doneti, bar ne u ovom trenutku.

Share this article