Sećate li se direktora koji je radnici vikao "Marš odavde, kako si ružna"? Sad je na OGROMNIM MUKAMA, ali ne zbog toga

Iako je država RTB "Boru" otpisala 90 odsto duga, direktoru Blagoju Spaskovskom zadala je nemoguću misiju. On će za sedam godina morati da vrati ostatak duga od skoro 350 miliona evra, koji je sam napravio.

Spaskovski se juče sam pohvalio kako je kompaniji otpisano oko milijardu evra, ali je i priznao da je pred njim veliki posao, jer je obećao da će preostalih 10 odsto duga vratiti u narednih osam godina sa jednom godinom grejs perioda.

 

- Ovo je istorijski trenutak za RTB "Bor" koji se dešava jednom ili nijednom u životu. Hvala Vladi što je omogućila da izađemo iz restrukturiranja kao novo, jedinstveno državno preduzeće - optimističan je bio Spaskovski.

Ovaj sada aktuelni član SNS, koji je ranijih godina bio i u SPS, G17, DS pa čak i URS, sve do 2024. za dugove će praktično morati da izdvaja po 50 miliona evra godišnje. Na naplatu će mu doći gotovo svaki dinar od ukupno 350 miliona evra, za koliko je zadužio kompaniju od 2008, kada ga je Vlada imenovala za direktora.

I cena bakra ne ide na ruku kombinatu
Foto: RAS / RAS SrbijaI cena bakra ne ide na ruku kombinatu
 

Prema podacima "Blica", 860 miliona evra duga tog borskog giganta nastao je devedesetih. Za ostatak do 1,2 milijarde zaslužan je Spaskovski. Prva zaduženja Vlada mu je odobrila 2009, pa je RTB do kraja 2012. podigao kredite od 220 miliona evra. Već 2013. uz saglasnost države dodatno se zadužio za 132 miliona evra.

Izvor "Blica" kaže da više od 70 odsto dugova potražuje država, a do njih je dovelo dugogodišnje neplaćanje kredita, poreza, taksa... Samo za rudnu rentu Spaskovski je državi pre šest meseci dugovao 42 miliona evra.

- Građanima šalju izvršitelje na vrata za 1.000 dinara, a njemu opraštaju toliki dug. Sada nam na naplatu dolaze i dugovi i bahatost rukovodstva "Bora" koje i kada je imalo para na računu, nije državi plaćalo obaveze - kaže za "Blic" izvor iz Nemanjine 11.
 

Ekonomista Mahmut Bušatlija postavlja pitanje kako će menadžment koji ranije nije znao da se izbori sa dugovima firme sada to uspeti.

- Ako vas neko uvede u krizu, onda taj ne može iz nje da vas izvuče. Zato rešenje nije otpisivanje dugova, već zamena aktuelnog političkog menadžmenta profesionalnim - ocenio je Bušatlija.

Njegov kolega Aleksandar Stevanović podseća da "Bor" ne može da bude profitabilna zbog niske cene bakra.

Vređa, preti, prostači...

Spaskovski je široj javnosti postao poznat kada je izvređao radnike jedne privatne firme u Boru nakon što su negodovali zbog lepljenja plakata SNS na ogradu. Spaskovski je tada ženi koja se bunila pretio da se "skloni da je ne bi gađao telefonom", ali ju je i vređao rečima: "Marš odavde da te ne vidim više, vidi kako si ružna!"

 

 (Izvor: Blic)

Share this article