Šta se danas nudi na tržištu rada u Srbiji

Stopa nezaposlenosti u Srbiji za stanovništvo uzrasta od 15 godina, na osnovu ankete o radnoj snazi, na kraju 2015. godine iznosila je 17,9 odsto, a broj zaposlenih procenjivao se na 2.467.273 lica ,gde je najviše novozaposlenih mlađe od 30 godina.

A šta se danas nudi od poslova u Srbiji? Kada se pogledaju specijalizovani sajtovi, "najlakše" je naći posao u Beogradu, a još ako ste IT ili želite da radite u prodaji...

Na sajtu Poslovni Infostud najviše radnih mesta nudi se u Beogradu (507) i Novom Sadu (110), a najveći broj poslova je  u oblasti IT-a (175) gde se pretežno traže osobe za rad na poziciji Web, Java, Softver, Android, IOS Developer. Zatim, u oblasti trgovine i prodaje nudi se 166 radnih mesta uglavnom na pozicijama komercijalista, prodavac, menadžer prodaje, trgovac.

Sajt Nadji posao nudi 1105 poslova u Beogradu, a najviše radnih mesta u svim gradovima ima u oblasti trgovine,  prodaje i nabavke(654), od čega je 417 pozicija u glavnom gradu. U ovoj oblasti uglavnom su tražene osobe za rad na mestu prodavca. Kompanija koja nudi najviše radnih pozicija u Beogradu je Deploy Inc (20).

Na sajtu  Lako do posla, takođe se najviše poslova može naći u Beogradu (141) iz različitih oblasti. Kada se gleda po kategorijama prema ovom sajtu veći broj slobodnih radnih mesta ima u oblasti marketinga, auto industrije, informatike, komercijale, trgovine.

Na sajtu Klik do posla ima 214 radnih mesta, a od toga 160 u Beogradu. Najveći broj slobodnih pozicija je u oblasti IT (39) i trgovine na malo (28). Poslodavac koji nudi najviše posla je Human Resource Solution (33), a kada je reč o stručnoj spremi 28 poslodavaca navodi kao dovoljnu višu školu.

Prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje ima 430 otvorenih radnih mesta, a sajt na kome možete pregledati poslove sa celog weba je Jooble. 

KutakNet

 

Share this article