Svet je ostao bez najveće sportske legende: UMRO JE MUHAMED ALI

- Posle 32 godine bitke sa Parkinsonovom bolešću, Muhamed ali je umro u 75. godini života. Trostruki šampion sveta je umro večeras - rekao je portparol porodice Bob Gane.

Najveći bokser svih vremena, legendarni Muhamed Ali (rođen kao Kasijus Klej), globalna sportska ikona i veliki borac za ljudska prava, umro je u petak kasno uveče u bolnici u Finiksu, u 75. godini života, rekao je portparol porodice. 

Ali je ležao u bolnici od prošlog četvrtka, zbog problema sa disanjem.

 

- Posle 32 godine bitke sa Parkinsonovom bolešću, Muhamed ali je umro u 75. godini života. Trostruki šampion sveta je umro večeras – rekao je portparol Bob Ganel. – Porodica Ali želi da se zahvali svima za njihovu podršku, molitve i traži privatnost. 

Lejla Ali, Muhamedova ćerka, i sama legendarna bokserka, objavila je na društvenim mrežama fotografiju sa ocem i svojom ćerkom, Muhamedovom unukom Sidni, koja je rođena 2011. godine:

– Volim ovu fotografiju mog oca i Sidni, kad je bila beba. Hvala vam za svu ljubav i želje. Osećam je i zahvalna sam za to – napisala je Lejla.

Foto: Tanjug/AP

U ringu je leteo kao leptir i ubadao kao pčela

Foto: Tanjug/AP

Muhamed Ali je rođen u Luivilu u Kentakiju 1942. godine. Ovaj trostruki šampion sveta u teškoj kategoriji poznat je i po svom društvenom aktivizmu i harizmi pomoću koje je motivisao ljude širom sveta da se bore za rasnu jednakost. 

Kasijus Klej je postao šampion sveta 1964. godine, pošto je nokautirao Sonija Listona. Te godine je prihvatio Islam i promenio ime. Pamte se njegove velike borbe sa legendama svetskog boksa, Džo Frejzerom i Džordžom Formenom. 

Foto: AP/Tanjug

Sa Malkolm Eksom

Foto: AP/Tanjug

Alijeva karijera je prekinuta na 4 godine krajem šezdesetih, kad je odbio da se bori u ratu u Vijetnamu, i osuđen je za izbegavanje odsluženja vojnog roka.

Povukao se iz boksa 1981. godine, i od tada je vodio veliku bitku sa Parkinsonovom bolešću.

Pogledajte najvažnije trenutke iz blistave karijere Muhameda Alija:

 (Izvor: Telegraf.rs/CNN)

Share this article