TRAGEDIJA KOD TRSTENIKA: Umrla devojčica (14) nakon pada sa terase

Marija Pribanović (14) iz sela Okruglica kod Trstenika preminula je u noći između srede i četvrtka nakon što su lekari više od sat vremena bezuspešno pokušavali da je reanimiraju.

Marija je u sredu uveče oko 23 sata pala na terasi kuće. Majka Dragana je čula tup udarac, videla da je devojčica bez svesti i počela da je masira a onda otrčala do rođaka po pomoć.

   

- Strina je uletela u kuću i rekla da je Marija u nesvesti. Otac i ja smo pošli sa njom dok je moja majka pozvala Hitnu, ali su joj rekli da nema vozila, da je doktor na terenu. Marijine usne su već bile poplavele pa sam ja zvao Hitnu pomoć sa mobilnog ali su odgovori bili isti “Nemamo vozilo”. Poslednji put sam ih pozvao u 23 i 25 a onda smo seli u auto i povezli je za Kruševac, nakon što smo pozvali tamošnju Hitnu pomoć. U Čitluku, kod kružnog toka, sačekala nas je kruševačka Hitna pomoć i odmah su počeli reanimaciju ali je to bilo već oko ponoći – priča Milan, brat od strica pokojne Marije.

Sat vremena kasnije, i pored svih napora kruševačkih lekara, Marija je preminula.

Marija je išla u osmi razred škole u Stopanji
Foto: S. Milenković / RAS SrbijaMarija je išla u osmi razred škole u Stopanji

U skromnoj, trošnoj kućici na kraju Okruglice tuga i muk. Majka Dragana nema snage ni da nariče nad sandukom svoje mezimice. Samo joj sporim pokretima ruke namešta kosu.

 

Rođaci i komšije iz Okruglice su šokirani saznanjem da je vesela, 14-godišnja devojčica mrtva.

- Velika muka za Draganu. Umrli su joj otac i majka a pre nekoliko meseci, od kancera, i suprug Ranko. Sada je ostala i bez Marije. Ona je bila veselo, zdravo dete. Išla je u osmi razred škole u Stopanji. Neverovatna tragedija. – pričaju rođaci.

Pre šest meseci Marija je ostala bez oca koji je preminuo od kancera
Foto: S. Milenković / RAS SrbijaPre šest meseci Marija je ostala bez oca koji je preminuo od kancera

Deo rodbine krivicu za Marijinu smrt prebacuje na Službu hitne pomoći u Trsteniku koja nije odgovorila na poziv i došla na pomogne devojčici uz obrazloženje da im je jedino dežurno vozilo na terenu.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu ispituje okolnosti koje su dovele do smrtnog ishoda.

- Obdukciju Marije Pribanović uradili su stručnjaci Instituta za sudsku medicinu iz Niša. Nakon što dobijemo rezultate obdukcije, kao i rezultate toksikološke analize odlučićemo da li ćemo preduzeti neke mere – kazali su nam u Višem tužilaštvu u Kruševcu.

Kako nezvanično saznajemo Marija je imala poderotine na kolenima i pocepanu usnu ali ove povrede izvesno je, nemaju veze sa njenom smrću.

Na pozive "Blica" iz Hitnoj pomoći u Trsteniku niko nije dogovarao. Saznali smo da se u momentu kada je stigao poziv za pomoć Mariji Pribanović u Okruglici jedino vozilo ove službe nalazilo u selu Lozna, na drugom kraju opštine. U trsteničkoj Hitnoj pomoći od 20 sati uveče do 7 sati ujutro dežura samo jedno sanitetsko vozilo.

Sredinom januara ove godine, u naselju Pejovac kod Trstenika, vozilo Hitne pomoći je pregazilo pacijenta D.M. (66) kojem je trebalo da se ukaže pomoć!

Marija Pribanović je sahranjena u petak na seoskom groblju u Okruglici.

(Izvor: blic.rs / S. Milenković)

Share this article