TUGA I UŽAS U DOBROVCU: Dok je plaćao račune ostao bez žene (24), sina (5) i ćerkice (3)!

Upomoć! Upomoć! Požar!, prestravljeno je vikao Dario Šubert kad se jučer oko 10.30 sati vratio kući u Dobrovac kraj Lipika i video da mu gori kuća u kojoj su mu bili žena i dvoje dece.

Iz buktinje je bespomoćno pokušavao da izvuči suprugu Ivanu (26), sina Sašu (5) i kćer Emiliju (3) . Nažalost, nije im bilo spasa. Požar je izbio iz zasad neutvrđeniog razloga, a do tragedije je došlo dok je Dario bio u četiri kilometra udaljenom Lipiku. On je otišao, ispričali su nam susedi, kako bi platio račune . Kad se vratio, primetio je dim koji je dolazio iz kuće. Krenuo je da spašava porodicu, a prvi mu je u pomoć priskočio komšija Ante.

"Dario je trčao dvorištem sav izbezumljen. Dozivao je pomoć. Utrčao sam u kuću i vidio vatru u kuhinji. Čim sam otvorio vrata, dočekali su me gusti dim i velika vrućina", priča komšija.Kad je otvorio ulazna vrata, na podu je našao Ivanu. Ruke su joj, ispričao je, bile krvave i čađave. Nije davala znake života ali je izvukao na dvorište. Potom se vratio u kuću kako bi pronašao decu. Išao je od jedne do druge prostorije. Našao ih je u prvoj sobi na kako leže na podu metar jedno od drugog. Oboje su bili prekriveni čađi. Prvo je uzeo dečaka i opipao mu puls  i izneo ga iz prostorije.

"Pokrio sam lice jaknom jer je dim bio pregust. Izneo sam decu u dvorište i nazvao 112. Otac je bio u šoku. Samo je zapomagao. Ubrzo su stigli i ostale komšije i pokušali smo da ih reanimiramo", priča  komšija.
Stigli su ivatrogasci, policija i četiri vozila Hitne pomoći. Majku i decu oživljavali su više od pola sata ispred kuće. Celo selo Dobrovac u šoku je posle ove tragedije. Ante je posle izvlačenja nastradale porodice seo na pod. Pozlilo mu jei počeo je da povraća.

"Ivana nije davala znakove života. Ruke su joj bile izgorene do zglobova. Bilo je i mnogo krvi. Od dima nisam mogao ništa da vidim ispred sebe. Decu sam slučajno opipao u tome mraku - kaže nam komšija. 
Ivanin suprug i majka od šoka su završili u bolnici. K sebi ne može da dođe ni deda mališana. 
"Sin je pola sata pre toga bio kod mene. Popio je kafu i otišao kući. Kada me nazvao, prvo nisam  razumio što priča. Čim sam čuo, seo sam u auto i došao do njega, ali bilo je prekasno",kaže Ivan Šubert, svekar preminule žene i deda mališana.

U očima suze, a u rukama tri lampiona koja je doneo kako bi ih zapalio ispred kuće u kojoj je bila tragedija. I Bog plače za njima, dodao je kroz suze kad je počela kiša.
"Deca su sinoć bila kod mene. Rekli su: "Dede, ne želimo još ići kući",ispričao je Ivan.
Čitav dan je jučer stajao kraj policijske trake i čekao da završi uviđaj, a kad su oko 16 sati iz kuće iznosili tri tela seo je kraj puta i jecao.

" Kad su se pre oko trio godina doselili pomagao sam im u zidanju i uređenju kuće. Deca su bila jako draga. Svakog dana su mi razdragano veselo dolazila i vikala: “Gde si Antiša, gde si?” Ne mogu da verujem da ih više nema. Još mi je sad muka. Nije me rat ubio, ali ovo... - kaže Ante koji je izvlačio porodicu iz kuće u plamenu.
Dodaje kako je Daria kada je otvorio vrata kuće odbacio plameni udar.

Kako doznajemo nesrećni otac je u bolnici zavšio zbog šoka i nagutao se dima. Policija jučer popodne još nije znala što je uzrok požara. Ivana Šubert radila je kao medicinska sestra u obližnjem domu za starije i nemoćne. Bila je na godišnjem odmoru. Rodom je iz obližnje Prekopakre kraj Pakraca.

(Izvor: kurir.rs)

Share this article