TUŽAN DAN ZA SRBIJU U jednom danu preminula četiri lekara

U istom danu napustilo nas je četvoro lekara, anesteziolog dr Renata Saić-Eminović (59) sa Instituta Banjica, anesteziolog u penziji dr Borislav Miketić (72), lekar opšte prakse iz Arilja dr Raško Šaponjić (54) i psihijatar iz Niša dr Irena Milić (59).

Nijhova imena nalaze se na sajtu Lekarske komore Srbije u odeljku „In memoriam“.

PROČITAJTE JOŠ BRNABIĆ: "Imamo najjeftiniju struju u celoj Evropi!" (VIDEO)

Za doktorkom Renatom Saić-Eminović, pored rodbine i prijatelja, tuguju i kolege, koje kažu da je bila lekar heroj, te da je sama tražila da uđe u kovid zonu uprkos tome što je bila svesna da se izlaže riziku. Kolege na društvenim mrežama opraštaju se od doktorke dirljivim porukama ističući njeno herojstvo i dobrotu.

 

- Svakog dana je svima nama pokazivala kako to treba doktor da izgleda i da se ponaša. Kao retko ko umela je da uvaži svakoga dajući svima koji su je poznavali zadatak! Nažalost, pre vremena je pozvana u carstvo nebesko. Nama ostaje da se pitamo možemo li u uspomenu na ovakve ljude da budemo bolji" - piše u oproštajnoj poruci na Fejsbuk stranici Ortopedija Banjica.

Institut Banjica izašao je iz crvene zone sredinom januara. Doktorka je bila izvanredan stručnjak, a, prema rečima kolega, bila je ne samo lekar već i dobar čovek.

- Pored svih svojih zdravstvenih rizika tražila je da uđe u kovid sa svojim kolegama i nije odstupila. Ona je naša prva žrtva na Banjici koja se može dovesti u vezu sa virusom, jer smo zaista dobro uigrana ekipa koja se štiti i na poslu i van posla. Pa mi smo lekari, mi moramo biti odgovorni, svi smo potreseni jer je otišla jedna divna žena. Ono što nas takođe boli jeste što i ovu divnu ženu pojedinci koriste za svoje “igre”, pa neka im služi na čast. Pamtićemo našu Renatu po herojskom činu - priča za “Blic” jedan od kolega premunile doktorke.

U istom danu napustio nas je i lekar dr Raško Šaponjić (54), specijalista opšte medicine koji je radio u Domu zdravlja Arilje. On nije radio u crvenoj zoni, ali je, nažalost, korona pronašla put i do njega.

- To je bio divan lekar, divan čovek, kolega. Nije radio u crvenoj zoni, bio je lekar opšte prakse, ali ko zna gde je i kako uspeo da se zarazi. Takođe, imao je svoju privatnu ordinaciju. Svima nam je mnogo žao jer je bio izuzetan stručnjak, ali, pre svega, dobar čovek - rekla je za "Blic" Raškova koleginica iz Medicine rada.

 

Dr Irena Milić (59), psihijatar i subspecijalista, psihoanalitički terapeut i trener iz Niša, lekar u specijalnoj bolnici Gornja Toponica, takođe nije radila u crvenoj zoni, ali virus nije zaobišao i nju.

Direktor Specijalne bolnice Gornja Toponica, dr Milan Stanojović, kaže za “Blic” da je Irena bila dobar lekar, ali da je virus nepredvidiv.

- Irena je radila u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Medijana u Nišu. Nije radila sa zaraženim pacijentima, a na samom ulazu, kao i u svim ustanovama, sprovodi se trijaža onih koji posećuju prostoriju, meri se temperatura, nose se maske, drži distanca, vrši dezinfekcija. Kada je epidemija u pitanju, naočito ovaj virus niko ne može da zna kako će reagovati organizam kada se zarazi. Takođe, niko od nas ne zna gde može da se susretne s njim, jer svi mi odlazimo i u dragstor, krećemo se, funkcionišemo, tako da je opreznost neophodna. Svima je žao što smo izgubili dragu koleginicu. Moramo da se čuvamo na svakom koraku, svaki gubitak je nenadoknadiv - kaže dr Stanojković.

Od posledica infekcije korona virusom preminuo je i dr Borislav Miketić (72), specijalista anesteiziologije i reanimacije u penziji, iz Beograda, objavila je Lekarska komora Srbije.

Diplomirao je i specijalizirao anesteziju sa reanimacijom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Кao anesteziolog radio je u Medicinskom centru u Gornjem Milanovcu, a potom i na GAК „Narodni front“ u Beogradu. Usavršavao se u Belgiji. Švajcarskoj i Nemačkoj, tokom čega je stekao diplomu CEEA, evropskog komiteta za edukaciju anesteziologa. Bio je i načelnik odeljenja anestezije i reanimacije privatne specijalne ginekološke bolnice „Beograd“, navode u Lekarskoj komori Srbije.

(kutaknet.com / blic.rs / Ivana Anđelković)

Share this article