U Beogradu pljačka 60 miliona evra kao na filmu: Ojadili na hiljade ljudi širom Evrope

Na njihovu prevaru naseli su brojni evropski bogataši

Zorica M. (37), Ana Đ. (26), Muharem B. (36), Saša Š. (49) i Filip I. (31) uhapšeni su u akciji policije i tužilaštva Srbije i još tri zemlje zbog sumnje da su veoma složenim finansijskim prevarama oštetili više hiljada osoba za više od neverovatnih 60 miliona evra, saznaje "Telegraf.rs".

PROČITAJTE JOŠ: Ja i Predrag Kon smo bili u sukobu! DR NESTOROVIĆ OTVORIO DUŠU i odgovorio na prozivke na društvenim mrežama

Sumnja se da su oni u dužem periodu, zajedno sa saučesnicima iz Bugarske, Austrije i Nemačke, obavljali veoma složene finansijske prevare. 

Kako im je to pošlo za rukom?

Najpre su napravili računarsku mrežnu platformu za trgovinu lažnim, berzanskim instrumentima plaćanja, a ujedno su i lažno predstavljali kretanje cene akcija putem lažnih agenata brokera koji su radili u telefonskim centrima za pozivanje prevarenih.

 

Sve je bilo lažno, a izgledalo je potpuno realno. Na njihovu prevaru naseli su mnogi bogataši iz Evrope.

Na taj način, osumnjičeni su navodili građane iz više zemalja Evropske unije da uplate što veće iznose novca na ime lažne kupoprodaje akcija. Кako se sumnja, prvo bi oštećeni uplatili veći iznos novca, a onda bi im osumnjičeni posle određenog perioda prikazavali kako su, navodno, navedene akcije u potpunosti izgubile vrednost, odnosno da su oštećeni izgubili uloženi novac.

A ulagali su hiljade i hiljade evra...

Na taj način osumnjičeni su, zajedno sa saizvršiocima iz drugih zemalja, oštetili više hiljada ljudi za više od 60.000.000 evra.

lisice-hapsenje-pixabay 770

 *Foto ilustracija: Pixabay

Prosto je neverovatno kako je moguće da niko nije posumnjao.

Firme su Select X i I-source

Policija je prilikom pretresa stanova kao i poslovnih prostorija firmi "Select X" i "I-source" u Beogradu koje osumnjičeni koriste, oduzela informatičku opremu i tri putnička vozila.

Njima se na teret stavljaju krivična dela prevara i pranje novca.

 

Kada je u pitanju krivično delo prevara, osumnjičenima zaprećena kazna zatvora može biti i do deset godina, zbog enormne nanete štete.

- Ako je pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina i novčanom kaznom - navodi se u Krivičnom zakoniku.

Za krivično delo pranje novca zaprećena kazna je od šest meseci do 12 godina.

PROČITAJTE JOŠ OGORČENA Dr Grujičić: "Žalite se što su starlete u medijima, a evo kako ste dočekali doktorku"

Ova petorka uhapšena je u saradnji pripadnika MUP-a sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i policijama i tužilaštvima Nemačke, Austrije i Bugarske, kao i institucijama za pravosudnu i policijsku saradnju Evropske unije Evrodžast i Europol.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

(kutaknet.com / telegraf.rs)

Share this article