U Leskovcu zaraženo osam radnika: Zaposleni u "Juri" odbili da se vrate na posao zbog straha od virusa

U Republici Srbiji je danas do 15 časova registrovano ukupno 2.447 potvrđenih slučajeva COVID 19, preminula je 61 osoba

Zaposleni u južnokorejskoj korporaciji "Jura" u Leskovcu, koji su pozvani da se, posle jednonedeljne pauze, u utorak vrate na svoja radna mesta, odbili su da uđu u proizvodne pogone jer je jedna od radnica zaražena virusom korona, dok se više od 70 njihovih kolega, zbog kontakta, našlo u samoizolaciji.

PROČITAJTE JOŠ Preminuo veroučitelj Predrag (39): U Valjevu korona odnela još jedan život

Sve to se dogodilo pre nego što su saznali da je još osam njihovih kolega zaraženo koronom. Zbog komlikovane epidemiološke situacije, deo radnika ove fabrike, koja zapošljava više od 2.800 ljudi, tražio jeda se proizvodnja obustavi na 14 dana.

 

Poslovodstvo „Jure“ je tokom minulog vikenda prihvatilo predlog struke da to i učini, ali se u ponedeljak predomislilo i pozvalo sve radnike da se vrate na posao. Menadžment ove fabrike za proizvodnju kablova za auto-industriju je tražio da radno bude angažovana polovina od ukupnog broja radnika, pa je tek na nagovor članova Gradskog štaba za vanredne situacije prihvatilo opcionalnu preporuku leskovačkog Zavoda za javno zdravlje(ZZJZ) o minimalnom procesu rada sa 50 zaposlenih na 5.000 metara kvadratnih. Radnici strahuju za svoju i bezbednost njihovih porodica jer je simptome bolesti dobilo još najmanje osmoro njihovih kolega. 

- Oni ne shvataju da je naša firma tempirana bomba za ceo grad. Radimo jedni do drugih na udaljenosti manjoj od pola metra. Ko može da nam garantuje da nećemo da se razbolimo i virus odnesemo našim kućama? Mi ne odbijamo posao. Kad sve ovo prođe radićemo koliko bude trebalo. Spremni smo i na rad vikendom. Ne treba nam ni godišnji odmor samo neka nas ne teraju da rizikujemo svoje i živote svojih najbližih – kazalo nam je nekoliko radnika.

PROČITAJTE JOŠ: Nemačka ima tako malu smrtnost od koronavirusa, a evo i zašto!

Sa nadležnima u „Juri“, kao ni mnogo puta do sada, nismo uspeli da stupimo u kontakt, a oni su ostali nemi i za radnike okupljene ispred proizvodnih pogona. U fabriku su pojedini menadžeri ušli na sporedni ulaz. Ovim povodom reagovali su i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ koji su ocenili da se fabrika u Leskovcu „zbog pohlepe za kapitalom opasno svrstala u petu kolonu u biloškom ratu sa virusom korona“. Ovaj sindikat je zatražio da se radnici pošalju na plaćeno odsustvo do kraja epidemije, jer je i „laicima jasno da nema uslova za rad u njihovim pogonima“. Nezadovoljni radnici su poručili da, ukoliko im se niko od nadležnih ne obrati, u naredne dve nedelje neće odlaziti na posao.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

Share this article