ZARAŽEN KORONOM, A LEČIO PACIJENTE Protiv stomatologa iz Novog Sada krivična prijava

Obzirom da se iz dana u dan u Srbiji povećava broj zaraženih koronavirusom, neophodno je konstantno pričati o merama prevencije i lične odgovornosti, jer upravo je ljudski faktor taj koji je najvažniji u suzbijanju virusa.

Protiv zubara iz Novog Sada koji je sa simptomima korona virusa lečio pacijente biće podneta krivična prijava, kao i protiv još jednog pacijenta koji zajedno sa stomatologom leži u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

- To će biti ozbiljne krivične sankcija za dva pacijenta koja su primljena juče u KCV, pogotovu pacijent koji se već nalazi na respiratoru, koji je obavljao privatnu stomatološku praksu i to jedno vreme, prema našim saznanjima, čak i sa znakovima infekcije. Protiv takvih lično ću podneti krivične prijave - najavio je Gojković.

 

On je istakao da je Krivičnim zakonikom Republike Srbije regulisano da je, ukoliko se ne poštuje Zakon o zaraznim bolestima, kazna zatvora do tri godine, ukoliko nesavesnim ponašanjem nanesete teško delo u vezi sa prenošenjem infekcije drugim osobama do osam godina, a ukoliko to što ste uradili dovede do smrtnog ishoda druge osobe, kazna zatvora je do 12 godina.

Podsetimo, zaposlenima u Kliničkom centru Vojvodine stiglo je obaveštenje da je svim zdravstvenim radnicima ove ustanove zabranjen dopunski rad tokom trajanja vanrednom stanja. Uz to je stiglo i naređenje da svaki upravnik u svojoj organizacionoj jedinici mora o toj odluci da obavesti sve zaposlene.

PROČITAJTE JOŠ: Danas dok krećem u smenu, samo mi je jedno pred očima: Apel medicinske sestre iz Šapca "zapalio" društvene mreže

Gojković je objasnio da je ovakva mera doneta jer oni zdravstveni radnici koji u ovom trenutku nemaju jak intezitet posla u državnim bolnicama, ne mogu svoje privatne poslove da obavljaju u privatnim bolnicama, da dolaze u kontakt sa pacijentima i potom druge kolege i građane da izlažu riziku.

- Ne možemo na taj način da gubimo zdravstvene radnike. Pojedine kolege, koje u ovom trenutku nemaju intezitet posla u državnim bolnicama, jer će prvenstveno najveći deo posla ovde obavljati internisti, pulmolozi, infektolozi, epidemiolozi, pošto nisu usko specijalizovani za to, radiće nešto drugo u okviru bolnica - dodao Gojković.

 

Prema najnovijim podacima u svetu je zaraženo više od 372 hiljade ljudi, oko 101 hiljade se oporavilo, a više od 16 hiljada je umrlo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, ukupan broj obolelih od korona virusa u Srbiji je 303. Do sada su u Srbiji zabeležena četiri smrtna slučaja.

- Od prethodnog izveštaja testirani su uzorci 94 osobe, od kojih je 54 bilo pozitivno, a 40 negativno - reklao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je potrvdio da je žena stara 60 godina preminula u Nišu.

Od 54 potvrđena slučaja od poslednjeg izveštaja, njih 27 je hospitalizovano, dok se njih 27 nalazi u kućnim uslovima.

PROČITAJTE JOŠ: STRIC ZARAZIO BEBU SA ZVEZDARE KORONOM: Dečak star svega MESEC DANA u bolnici

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Vlada Republike Srbije uspostavila je jedinstveni kontakt centar "COVID-19" na broju 19819.

Građani mogu dobiti savete i preporuke stručnjaka u borbi protiv korona virusa, kao i kontaktirati nadležne stručne službe u celoj zemlji.

Share this article