Da li đaci treba da uče ovako loše o životinjama? Udžbenik za 5. razred razbesneo Srbiju (FOTO)

Da li deca odrastaju u atmosferi u kojoj se ohrabruje loš odnos prema životinjama?

’'Imamo veliki problem pre svega sa psima, ali i s mačkama lutalicama. Ulični psi se okupljaju u čopore, koji izgledaju zastrašujuće, a gotovo svaki dan zabeleži se neki napad, u kojem je pas ugrizao čoveka, pa i dete. Lutalice prenose bolesti, kako kućnim ljubimcima, tako i ljudima. U potrazi za hranom psi i mačke raznose đubre po ulici, čime narušavaju gradske sredine.’’

PROČITAJTE JOŠ: NAJNOVIJE MERE Policijski čas od petka u 17h do ponedeljka u 5h ujutru! Penzioneri u kupovini u petak od 4 do 7 sati

Ovako glasi odeljak iz udžbenika za peti razred. Deca sa 11 godina uče da su im napušteni psi neprijatelji, da ih mogu napasti i preneti im neku zaraznu bolest. Nije ni čudo što neretko na ulicima vidimo dete koje šutira psa ili ga gađa kamenicom. Deca lako prisvajaju sve ono što im autoriteti nalažu. U ovom slučaju to je zvaničan školski udžbenik iz biologije za pet razred, koji je odobren od strane Ministarstva prosvete.

 

Ta deca će sutra imati na kontrolnom pitanje: ,,Ko su psi lutalice?’’ A odgovori će biti zastrašujući.

Šta je sa onom decom koja vole životinje, koja rado pomaze i nahrane psa na ulici? Ako napišu da su napušteni psi dobre duše koje žele pažnju i ljubav, to će biti netačan odgovor, zar ne?, prenosi Pet face.

Nedužna deca se iz ovakvog udžbenika uče pogrešne vrednosti i jednog dana mogu da postanu odrasli ljudi koji mrze životinje, a neretko i ispoljavaju destruktivno ponašanje prema njima. I tako će generacije i generacije imati potencijalno loš odnos prema napuštenim psima, bez ideje da im pomognu, udome ih i imaju ljudski odnos prema njima:

udzbenik-psi 620

 *Foto: Printscreen

Osim toga, naučno je dokazano da životinje imaju veliki značaj za socijalizaciju dece. Takođe, dokazano je da decu treba učiti da imaju pozitivan stav prema napuštenim životinjama, jer ih na taj način učimo vrednosti pomaganja slabijima i onima koji su bespomoćni.

PROČITAJTE JOŠ Dr Darija Kisić-Tepavčević otkriva: Evo kada se u Srbiji život VRAĆA U NORMALU!

Ne smemo dopustiti da naša deca odrastaju u atmosferi u kojoj se ohrabruje loš odnos prema živim bićima, bez obzira da li su u pitanju napuštene ili vlasničke životinje. Životinje su naši prijatelji i naš odnos prema njima pokazuje kakvi smo ljudi!

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

Share this article