ZA SVAKI SLUČAJ razrađuju se scenariji za mlađe osnovce, roditelji zavapili: "ŠTA SAD MI DA RADIMO?"

Ostvaruje se "najgora noćna mora" svih roditelja

U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

PROČITAJTE JOŠ NESTOROVIĆ PONOVO U SUKOBU SA KRIZNIM ŠTABOM! Zbog izjave o maskama podigla se ozbiljna prašina, dr Kisić od njega boli glava!

On je najavio da se ovih dana nastavlja snimanje časova za online nastavu, u slučaju da korona virus bude prisutan na početku nove školske godine.

 

Šarčević je kazao da se trenutno utvrđuju kapaciteti osnovnih i srednjih škola, kao i visokih škola i fakulteta, za model kombinovane nastave koja bi podrazumevala da učenici naizmenično jedne nedelje idu u školu, a druge prate online nastavu.

- Takav je pristup u Nemačkoj i Sloveniji, jer se pretpostavlja da virus neće biti jak na početku jeseni, ali mi to ne znamo. Zato nastavljamo da snimamo nastavu, a timovi školskih uprava u četvrtak su u Somboru - rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

ucionica-prazna-pixabay

On je kazao da takav model nastave nije problem za starije osnovce, srednjoškolce i studente, ali je skrenuo pažnju da učenici nižih razreda po zakonu ne smeju da ostaju sami kod kuće.

- Ako nije vanredno stanje, roditelji automatski nisu kod kuće i ne mogu da budu sa decom - naveo je Šarčević.

 

Ministar je kazao da se nastava u jednoj smeni trenutno izvodi u 204 osnovne škole i da će biti uvedena u još 262 škole.

- To znači da bi nastava mogla da se izvodi u skoro trećini škola bez problema, ali sa mnogo manje dece u školama - rekao je Šarčević.

PROČITAJTE JOŠ Najbolja učenica u istoriji Matematičke gimnazije posle završene srednje škole odlazi na Kembridž

Na pitanje zašto se, ako je cilj da je manje dece u školama, zakonom ne uredi da odeljenja imaju najviše do 15 učenika i zaposli više nastavnika u osnovnim školama, Šarčević je kazao da postoje pedagoški standardi i da nigde u svetu ne postoje odeljenja sa tim brojem učenika, ''osim gde je nužda''.

- Da bi tako nešto sproveli treba imati dovoljno novca da se zaposli veći broj nastavnika, a mi ih nemamo dovoljno za mnoge predmete. Sem toga, treba imati i prostor za to - kazao je ministar.

Dodao je da će nastava u jednoj smeni biti uvedena i u 80 srednjih škola.

Share this article