10 trikova da vam u kući ove zime bude toplo, a računi za grejanje manji

Nema ništa gore nego sediti kući u kojoj je prohladno. Pošto su noći sve hladnije, a sezona grejanja se zahuktava, donosimo vam odlične savete kako da svoj dom učinite toplijim.

Teška je to dilema - smanjiti grejanje, smrzavati se i tako štedeti novac ili učiniti dom ugodno toplim - što može značiti plaćanje velikih računa za grejanje i bankrot kućnog budžeta.

Postoje trikovi kako da vam u kući bude toplo, a da to ne rezultira većim troškovima. Sve što trebate napraviti je - pripaziti na ovih deset stvari:

 

1. Proverite beži li vam toplina kroz loše izolovane prozore i vrata. Izolovanje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rešavanje izlaska topline. Gumena traka duga 6 metara stoji oko 300 dinara. Ako želite malo efikasniju, tada kupite silikonsku čijih devet metara stoji oko 1000 dinara. 

2. Ako nemate termostat, svakako ga nabavite, vredi svaki dinar. Ugradnja automatskog termostata na radijatore je, takođe, mera uštede jer održava temperaturu prostora na istoj visini. Osim toga, odlična je odluka nabaviti i digitalni tajmer kojim možete odrediti kada će se grejanje paliti ili gasiti, odnosno pojačati ili smanjiti. Npr, namestite ga da se upali ili pojača sat vremena pre dolaska kući, tako grejanje neće raditi celi dan, a u domu će biti toplo. 

3. Iskoristite svu energiju koja izlazi iz radijatora. Iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, ispod prozora, stavite reflektujuću foliju. Tako će prolaz topline biti usmeren na prostor, a ne na prozor. Dobro je i staviti dodatnu toplotnu izolaciju iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se ponovno gubiti manje topline.

 

4. Budite mudri s provetravanjem kuće, da ima svežeg vazduha, a toplina ne beži. Izbegavajte držanje prozora i balkonskih vrata “na kipu” jer će vam tako toplina izlaziti, a kvalitet vazduha neće postati idealan. Umesto toga provetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.

5. Zavese i rolete koristite noću kako bi više topline ostalo u stanu. Spuštanjem spoljnih i unutrašnjih roletni toplina će se duže zadržavati u prostoru i nije loše to napraviti noću. Tokom dana, ako je vani sunčano, razmaknite zavese da bi toplina sunca ulazila u dom i tako ga dodatno zagrejala.

Dreamstime | Autor: Dreamstime

 *FotoDreamstime

6. Ako dimnjak ne koristite, zatvorite ga. Imate li u kući dimnjake koje koristite povremeno, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za provetravanje) jer je nekorišteni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan vazduh. Stručnjaci procenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrevanje prostora.

7. Pripazite da vam se toplina ne gubi već na startu - izolujte kotao.  Ako vam je kotao za centralno grejanje u hladnom prostoru kuće, bilo bi dobro da cevi toplinski izolujete posebnim navlakama.

8. Tokom vrlo hladnih dana ne gasite grejanje, smanjite ga ako niste kod kuće. Puno energije se troši zagrevanjem hladnog prostora pa pokušajte držati temperaturu podjednakom - tokom dana na oko 20, a noću na 15 stepeni.

9. Ako imate parket ili pločice, zimi ih prekrijte tepihom. Na pločice ili parket stavite tepih, biće vam toplije za noge, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprečavati gubitak topline kroz hladan pod. Kada dođu topliji dani, tepih zarolajte i spremite.

10. Pazite na nešto ispred ili iznad radijatora ne ometa širenje topline prostorom. Daska postavljena iznad radijatora je prepreka toplom vazduhu da izlazi kroz prozor pa ju je dobro imati. Radijatore nemojte zaklanjati zavesama ili nameštajem jer to onemogućuje zagrevanje prostora pravilno.

Dodatni saveti

Dodatno ćete zagrejati dom ako nakon završetka pečenja ostavite vrata pećnice otvorenima. Takođe, neki ljudi štede na grejanju tako da za ekstremno hladnih noći na prozore stavljaju plastičnu foliju s mehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu, prodaju je na metre i nije skupa). Ona pomaže da više topline ostane u prostoru.

(Izvor: 24sata.hr)

Share this article