10 vrednosti koje naučite odrastajući u naručju očeva s dobrim srcem

Djeca su naše blago, oni nas promatraju kako se odnosimo prema svemu, bilo prema vanjskom svijetu, ili prema samima sebi.

Budite najbolja verzija sebe u bilo kojem životnom aspektu, tako da i vaše dijete izgradi dobre temelje.

Očevi imaju mnogo važnu ulogu u životu svakog djeteta i to ne samo dok su djeca mala, već i kasnije kada i dalje trebaju biti stup oslonca, podrška i izvor bezuvjetne ljubavi za svoju djecu.

Oni su savršena kombinacija nježnosti i snage, racionalnosti i srca punog ljubavi. Odrastanje uz muškarca s dobrim srcem pruža svakom djetetu zdravi pogled na svijet, samopouzdanje izraslo na ljubavi i hrabrost da se probija kroz život.

Zdrava i Sretna donosi vam 10 vrijednosti koje očevi dobrog srca prenose na svoju djecu.

1.EMOCIJE NISU NI MUŠKOGA NITI ŽENSKOG RODA

Dobar muškarac zna da je osjećaj nešto prirodno, bez obzira jeste li dječak ili djevojčica, stoga on uči svoju djecu da prihvate svoje osjećaje. Suze ne čine osobu slabom, a izraz “kao curica” nije sinonim za ranjivost. Svi se ponekad osjećamo tužno, ljutito, zbunjeno, dosadno, sretno, uplašeno, umorno.  Svi imamo jednako pravo da svoje raspoloženje izrazimo na bilo koji način koji nam paše. Emtovinost nije strogo podjeljena na spolove.

2. MUŠKARCI I ŽENE SU JEDNAKI

Vaš tata je uvijek bio spreman skuhati ručak ili oprati suđe, isto kao što je vaša mama bila spremna iznijeti smeće ili pokositi travu. Na razliku u spolovima nije se gledalo niti kada je u pitanju odabir hobija, vanškolskih aktivnosti, tečajeva ili interesa. Gledale ste tatu i mamu kako rade kao tim i osnažuju ideju jednakosti spolova.

3. NAUČITE DA STE PREDIVNI

Muškarac s dobrim srcem obožava svoju djecu i ona se zbog njega u svakom trenutku osjećaju lijepo u svakom trenutku- bez obzira jesu li krmeljavi u svojim pidžamama u nedjeljno jutro ili blistaju prije svog prvog školskog plesa. Kada vas muškarac dobra srca pogleda, oči mu uvijek zrače pozitivnošću, toplinom i prihvaćanjem. Dakle, naučite se prihvaćati i voljeti onakve kakve jeste,osjećati se samouvjereno u svojoj koži.

4. PUNO STE VIŠE OD SAMOG IZGLEDA

Vi znate da ste lijepi, ali i da vaš izgled i pojava i nisu toliko važni, barem ne toliko u usporedbi s vašom osobnošću, srcem i umom. Postoji toliko mnogo osobina koje vas određuju kao ljudsko biće pored fizičkog izgleda – a one su puno bitnije nego izgled lica, visina ili težina. Toga ste svjesne i drago vam je da je tako.

5. U ŽIVOTU MOŽETE SVE

Otac dobra srca priprema vas da vjerujete kako nema granica za ono što možete postići, sve dok ste spremni naporno raditi i nikada ne odustati. Nikada se niste osjećale da konvencionalnosti ili norme ograničavaju vaše ambicije. Dobar otac se nikada ne izruguje vašim velikim planovima ili umanjuej važnost vaših snova, bez obzira koliko se nemogućima oni čine. Umjesto toga, uvijek vas u tome ohrabruje.

6. NIKADA NE ODUSTAJTE, BEZ OBZIRA NA SVE

Očevi dobra srca uče vas vrijednosti neuspjeha, jer svako životno iskustvo ima svoju vrijednost, sve dok ste sposobne iz njega naučiti neku lekciju. Kad ste na koljenima, on će vam pokazati kako da zacijelite i onda vam pomoći da pronađete snage opet se podići na noge i krenuti dalje. Jer život nikog ne čeka.

7. ZASLUŽUJETE POŠTOVANJE

Kada tijekom odrastanja promatrate kako se vaš otac dobra srca odnosi prema ljudima, i vi razvijate osjećaj za pravdu. Vi tada znate da je na vama da poštujete druge, ali i da vi također zaslužujete poštovanje. Ne zamarajte se s onima koji su nepristojni, grubi i zli. Vi ste dobri i zato zauzvrat također zaslužujete dobrotu.

8. NE ŽURITE SE SKRASITI

Otac dobra srca nikad ne požuruje svoju djecu da pronađu partnera ili srodnu dušu  prije nego “bude prekasno”. On ih pušta da se razvijaju svojom brzinom, ne namećući stav da je pronalaženje životnog partnera ili ulazak u brak najvažnija stvar za sreću. Dobar otac pokazuje da postoji mnogo životnih staza do sreće i da je najvažnije da sami pronađu pravu stazu, sami ili s nekim.

9. UVEK I ZAUVIJEK IMATE SVOG OBOŽAVATELJA

Vaš će vas tata uvijek voljeti, čak i kada vraški zabrljate. On razumije. On oprašta. On sluša. On je tu za vas. On je vaša stijena, čak i kad je stvarno ne zaslužujete.

10. VI STE SRETNICA

Kako će godine prolaziti, a vi susrećete kretena za kretenom, razne nasilnike i licemjere – sigurno ćete se osvrnuti na svoje odrastanje i pomisliti, “Stvarno imam sreće. Ima toliko užasnih ljudi, ali ja sam odrastala u naručju oca s dobrim srcem.”

(Izvor: zdravaisretna.hr)

Share this article