Čudesan lek iz prirode: Čisti pluća, leči gastritis, smiruje upalu bešike i želuca!

Ovom biljkom, travari su izlečili hiljade ljudi

Crni slez je biljka koja se u narodnoj medicini koristi od davnina. Uglavnom raste do 80 cm u visinu i ima listove okruglog, srcastog ili bubrežastog oblika.

Boja cvetova zavisi od vrste, a kreće se od plavkaste do ružičasto-crvene. Nema miris i neutrlnog je ukusa. Raste na nasipima, uz reke, na vlažnim livadama, ali se uzgaja i u vrtovima.

 

Za lečenje se koriste listovi, cvetovi i koren biljke. Ukoliko planirate da sami sušite i tako pravite čaj od ove biljke vodite računa da cvetove berete u vreme cvetanja, kada su potpuno otvoreni. Suše se u hladovini i na velikim temperaturama. Što se tiče listova, oni ne smeju biti oštećeni ukoliko planirate da ih sušite.

PROČITAJTE JOŠ NEVEROVATNA BILJKA KOJA MORA DA SE NAĐE U SVAKOM DOMU: Čuva bubrege i srce, leči gastritis i ubrzava metabolizam!

Lekovita svojstva crnog sleza:

Crni slez se godinama unazad koristi za otklanjanje probavnih smetnji i rastvaranje sluzi. Čaj pripremljen na propisan način upotrebljava se za lečenje kašlja, bronhitisa, promuklosti, upale želuca, nadutosti pluća (emfizem) i za izbacivanje nakupljenog sekreta u plućima.

Takođe se preporučuje za lečenje grčeva u želucu i crevima, bolnog mokrenja i bolnog zaustavljanja mokraće.

Odlična je pomoć kod lošeg stanja respiratornih organa. Deluje antibakterijski i antivirusno, pa tako razređuje sluz i olakšava iskašljavanje, a njegovo umirujuće dejstvo smiruje upaljenu sluzokožu grla.

 

Ovako se pravilno priprema čaj od crnog sleza: 

Za pripremu čaja biće vam potrebne 2 kašike sleza koje ćete preliti sa 2,5 dcl mlake ili hladne vode. Ostavite pokriveno u vodi barem 1 do 2 sata.

Kasnije čaj zagrejte i dodajte, po želji, med, šećer ili limun.

crni-slez-shutterstock

*Foto: Shuterstock

Slezovim čajem takođe možete ispirati nos par puta na dan. Čaj od sljeza je vrlo delotvoran kod začepljenosti nosa, a dovoljno siguran i blag da ga mogu koristiti i mala deca.

Osim čaja, koriste se i kapsule i kapi crnog sleza.

Share this article