NIJE SAMO ZA VEŠ! Omekšivač će vas spasiti u ovih 7 situacija, kada ništa drugo ne može!

Veoma je koristan u domaćinstvu, od uklanjanja fleka i tvrdokornih naslaga do skidanja starih tapeta i osvežavanja prostora…

1. Kao osveživač prostora

Vrlo je jednostavno. U bočicu s raspršivačem ulijte omekšivač i vodu u razmeri 1:3, promućkajte i mešavinom poprskajte zavese, kauč, tepih ili unutrašnjost automobila, prtljažnik… Mirisaće predivno i dugotrajno.

PROČITAJTE JOŠ ČAROBNA MEŠAVINA: Soda bikarbona i hidrogen peroksid za blistav dom

 

2. Za manje prašine

Nekoliko kapi omekšivača stavite na krpu za brisanje prašine i prebrišite površine i predmete u kući. To deluje na statički elektricitet, koji inače pogoduje sakupljanju prašine – to zapravo sprečava njegovo stvaranje. Osim toga, tako ćete dodatno namirisati prostor.

3. Za poliranje nameštaja

Napravite sredstvo za poliranje tako što ćete pomešati omekšivač s vodom, u razmeri 1:4 (npr. jednu čašicu omekšivača i četiri vode). Sipajte mešavinu u bocu s raspršivačem, poprskajte po glatkoj površini i prebrišite suvom krpicom. Ova mešavina pogodna je i za staklene površine i tuš kabine.

sto-ciscenje-shutterstock

 *Foto: Shutterstock

4. Skida stare tapete

Pomešajte u nekoj posudi pun čep omekšivača i četiri čaše tople vode (oko 1 litar) i sunđerom nanosite na tapete. Umesto sunđera možete da koristite i sprej. Važno je da je voda sve vreme topla. Mešavinu nanosite na deo tapete pa ogulite dok je još mokra, i tako redom.

 

5. Omekšava četke

Nakon upotrebe i pranja četki za slikanje, bojenje zidova itd, operite ih i u vodi u koju ste stavili nekoliko kapi omekšivača. Dobro ih osušite i ostaće mekani do sledećeg farbanja.

PROČITAJTE JOŠ NEVEROVATNI REZULTATI Operite rernu jednom tabletom za pranje sudova (VIDEO)

6. Za lakše čišćenje šerpi

Zaboravite ribanje žicom! Umesto toga, na primer, lonac na kojem su slojevi zapečene hrane napunite vodom u koju ste dodali malo omekšivača, ostavite oko sat vremena i lakše ćete ukloniti naslage.

7. Za blistavije prozore

Umesto da sasušene naslage na prozorima premazujete vodom i pokušavate da ih uklonite, premažite ih s malo omekšivača, sačekajte 10 minuta i obrišite vlažnom krpom. Potom prozore operite na uobičajen način.

Share this article