Ovim IZJAVAMA GRDNJE, roditelji stvaraju više ŠTETE nego KORISTI svojoj deci

Standardne rečenice roditelja upućene njihovoj deci poput "Ti si nevaljali dečak" mogu načiniti više štete nego koristi.

Takva i slične fraze deci smanjuju samopoštovanje i uče ih da se međusobno etiketiraju.

 

Ti si nevaljali dečak!

Psiholog Greg Čapman objašnjava za portal news.com.au da umesto ovakvog ukora, roditelji treba da svojoj deci objasne u čemu je problem i da mu predoče zašto to ne bi trebalo da ponove.

 Koliko puta sam ti rekao!

Roditelji treba da angažuju svoju decu na efikasan način kako bi im objasnili da problem koji su već nekoliko puta učinili ne ponove. Izjava kao što je ova, ne znači ništa, niti pomaže.

Kako si mogao to da mi uradiš? Posle svega što sam učinio za tebe!

Dr Čapman objašnjava da deca nemaju svest da imaju obavezu da poštuju svoje roditelje, tako da ova izjava u glavama mališana ništa ne pomaže. Umesto nje, roditelji treba da na lep način nauče svoju decu posledicama koje mogu proisteći iz njihovog neprimerenog ponašanja.

Pričaćemo kad dođeš kući!

Nemojte govoriti ovakve rečenice svojoj deci, jer ih tako plašite I samo stvarate u njima još veću nesigurnost. Kada dođu kući, onda sa njima razgovarajte. To što ćete najaviti razgovor, nećete ništa postići.

Kako si glup!

Ovakva izjava samo uništava samopouzdanje koje je vaše dete tek krenulo da gradi, a ako mu ovo ponavljate više puta, zaista će sebe, usled nesigurnosti, početi da smatra glupim. 

 

 

 (Izvor: Srbijadanas)

Share this article