Roditelji: Osetljiva deca traže RAZUMEVANJE

U istoriji psihologije postoji dosta podela temperamenta, ali kada govorimo o veoma maloj deci i njihovim potrebama, dr Grej govori o četiri vrste temperamenta.

Ni jedan od njih nije bolji ili lošiji od drugih, samo su različiti i dobro je ako možemo dete da svrstamo u neki od njih. Dešava se da neka deca imaju karakteristike svih kategorija, dok neka možemo da svstamo u jednu ili dve kategorije, a da imaju i neke osobine ostalih. Pošto su moguće kombinacije beskrajne, svako dete je jedinstveno i posebno i bolje ili gore reaguju na neke od metoda smanjivanja otpora.

Te četiri vrste temperamenta su:

  1. 1.Osetljiv
  2. 2.Aktivan
  3. 3.Radoznao
  4. 4.Prijemčiv

U narednih nekoliko tekstova bice predstavljena sva četri tipa deteta.

Osetljivoj deci potrebni su slušanje I razumevanje

Osetljiva deca su ranjivija i osećajnija. Da bi se prilagodili u životu imaju veću potrebu da identifikuju ono što osećaju i tek tada su spremni da nešto promene. Najbolje reaguju na razumevanje i slušanje.

Iako je svoj deci potrebno razumevanje i slušanje, osetljivima je to naročito važno kako bi se oslobodila njihova moć pružanja otpora. Ova deca spoznaju sebe, spoznavjući svoje želje I pričajući o svojim iskustvima.kada im se pruži prilika da sa nekim podele svoj problem I da im se podrška, u stanju su da opet vide stvari pozitivno. Njima treba više razumevanja, fleksibilnosti, vremena I saosećajnosti za njihove unutrašnje patnje. Nedostatak saosećanja I otpisivanje njihovog stanja, kod ove dece, stvoriće još više psihičkog I emocionalnog bola. Najveća greška koju roditelj može da napravi je da ovo dete razveseli i tako otpiše njihovo trenutno stanje. 

Osećajnoj deci je potrebno da znaju da nisu sami, I dobro je ponekad podeliti neku od svojih životnih bitaka sa njima, kako bi znali da nisu jedini koji pate. Ova deca, ako nemaju pravu podršku, mogu da se izgube u samosažaljenju I uđu u ulogu žrtve.

 Ova deca se često opiru uspostavljanju novih veza I poznanstava, ali kada stvore prijatelje veoma su lojalni. Treba im pomoći u stvaranju prilika da upoznaju druge ljude I naučiti ih da oproste I zaborave.

 Kada ova deca dobiju ono što im je potrebno, mogu da pokažu svoje posebne vrline. Oni su pažljivi, dobri u komunikaciji, originalni, brižni, saosećajni I spremni da pomognu.

 (Izvor: eoscentar.com/ Priredila: Ljubica Bogetić-MA psiholog)

 

 

Share this article