Zrelo dete ostvaren čovek

Devojčice su oduvek smatrane spretnijim, prilagodljivijim i snalažljivijim od dečaka. I najnovije istraživanje stručnog tima Univerziteta Njukasl u Engleskoj ide im u prilog, jer je ustanovljeno da se i zrelost ranije razvija kod malih dama.

Istražujući pomoću specijalnog skenera, mozak od 4 do 40 godina (starosna grupa u kojoj dolazi do krupnijih promena u mozgu), britanski naučnici otkrili su da se sa godinama funkcije mozga poboljšavaju zahvaljujući gubitku nepotrebnih konekcija među ćelijama. Te promene dešavaju se pre ženskoj deci, što dovodi i do njihove ranije zrelosti, pa ne čudi što devojčice brže shvataju neke važne stvari.

Kada počinje da se razvija zrelost mališana, zašto je važna uloga roditelja i kako se postaje pobednik, a kako luzer otkriva psiholog Srećko Lazić, predsednik Srpske Asocijacije za lajf koučing.

- Proces sazrevanja počinje na suptilnom planu, odnosno, u prenatalnom periodu. Pre nego što se dete rodi, na njegovo sazrevanje počinju da deluju razni faktori razvoja, pre svega, emocionalno stanje njegovih roditelja, ambijent u kome dete dolazi na svet i sve misli i reči u tom ambijentu. Život kasnije pokaže, poput žara u džepu, da prenatalno "programiranje" odredi sudbinu deteta u budućnosti - kaže Lazić.

 

Drugim rečima, ističe naš sagovornik, svaki roditelj ima priliku da stvori ambijent koji će pogodovati optimalnom razvoju tela i duha budućeg bića.

- Ako propustite takvu šansu, roditelji dete dovode u poziciju autsajdera i luzera koja se, najčešće, nažalost, nikad ne promeni. Ako stvore humani ambijent, ljubav, nežnost, strpljenje i požrtvovanje, imaju priliku da usmere razvoj deteta ka ostvarenju zrele ličnosti.

U psihologiji, ističe Lazić, vladaju isti principi kao i u fizici, pa i u svetu flore: život počinje iz semena koje se razvija u klicu. Klica se razvija u mladicu koja, opet izrasta u odraslu biljku. Ona cveta, daje plod, a plod sazreva i iz njegovog semenja se rađa nova biljka. Dakle, svaki čovek se rađa, raste, cveta, sazreva i daje plod, ako se stvori ambijent za njegovo sazrevanje.

beba-varalica-pixabay 770

 *Foto: Pixabay

Kada se psihološki posmatra razvoj mališana, ne može se negirati razlika u procesu sazrevanja dečaka i devojčica.

- Ta razlika je iskustveni fenomen. Svi smo svedoci da devojčice, u proseku, telesno brže rastu i emocionalno primerenije reaguju na izazove realnog života. Brže sazrevanje devojčica kasnije se transformiše u proces ranijeg starenja, što je, statistički, opet iskustveni fenomen. Sredina može da doprinese procesu zrenja i sazrevanja, ali je genetika presudna. Opet statistički, žene duže žive od muškaraca, ali to nije dokaz da je sazrevanje jednodimenzionalni tok - kaže naš sagovornik.

 

Na pitanje da li "zrelije" dete postaje zreliji čovek, odnosno čemu rana zrelost doprinosi najviše u odraslom dobu, Lazić kaže:

- Zrelije dete nije "starmalo" dete. Zrelije dete je ličnost oslobođena tereta prošlosti, trauma, nekompletiranih komunikacija, negativnih emocija, prepoznatih želja i ciljeva i fiksiranih zabluda o životu. Kako raste u takvom ambijentu, izrasta u slobodnu, stvaralačku ličnost, na svoju radost i u korist društva kojem pripada.

CVETANJE I PLOD

U studiji američkih istraživača navodi se da se razvoj zrelosti praktično završava u 40. godini, a psiholog Srećko Lazić objašnjava kako po životnim fazama teče razvoj:

- prvih 14 godina su godine rasta

- do 27. su godine učenja o životu

- od 27. do 50. su godine stvaranja,

- posle 50. ljudi uklaze u godine sabiranja životnog iskustva

Isti proces sazrevanja dešava se i ljudima i jabukama: seme - klica - rast - sazrevanje - cvetanje - davanje ploda - oslobađanje semena. Veoma je važno da svaki čovek bude svestan u kojoj se fazi sazrevanja nalazi. Onaj ko je propustio fazu cvetanja kako može očekivati plod života - pita se Lazić.

 

Share this article