CRNA UDOVICA: Zaričem se da ću ga poštovati, voleti i POJESTI!

Majušni pauk crna udovica na lošem je glasu. Evo šta se o njoj govori: truje insekte, truje ljude. Svog mužjaka pojede za večeru- kao glavno jelo. Nažalost sve ovo je uglavnom tačno. 

Crnih udovica ima po celom svetu i širom SAD-a. Malo je verovatno da će se crna udovica nastaniti u tvojoj kući, ali za svaki slučaj evo kako ona izgleda: to je pauk sjajnocrne boje, s crvenom, narandžastom ili žutom šarom na stomaku, često u obliku peščanog sata.

Otprilike do 1900. godine ovaj mali crni pauk bio je poznat pod različitim imenima, u zavisnosti od dela države po kom je trčkarao. Zvali su je pauk s peščanim satom, pauk s kopčom za cipele ili jednostavno "otrovna dama". Na prelazu između dva veka, ime "crna udovica" se rasprostranilo i ostalo.

Ženka i mužjak crne udovice upadljivo se razlikuju. Pomoću ovih razlika objasnićemo zašto je ženka na toliko lošem glasu.

Mužjak je pre tamnosmeđ nego crn, a stomak mu je oivičen uzdužnim belim prugama. Šara na njegovom stomaku je tamna i obično nema jasno ocrtan oblik. Odrastao mužjak luči malo ili nimalo otrova, i to slabog. Nije dovoljno jak čak ni da ošamuti insekte.

 

S druge strane ženka crne udovice na stomaku obično ima šaru jake boje, a njene otrovne žlezde u odličnom su stanju. Kap njenog otrova smrtonosnija je od kapi otrova zvečarke. Osim toga ona rastom daleko nadmašuje mužjake - veća je od njih dva do tri puta.

Iako imaju opasno rilce, crne udovice su prilično plašljive, ali ih ljudi s razlogom izbegavaju. Otrov koji crnim udovicama pomaže da ulove ukusne insekte otrovan je i za ljude. Ima mnogo strašnih priča o onome šta se dešavalo kad ovi pauci nekoga ujedu.

Jedan naučnik je 1933. godine zabeležio muke kroz koje je prošao kad ga je crna udovica ujela za prst. Bol mu se brzo proširio uz ruku. Bolele su ga grudi bio je pospan i imao je glavobolju. Rad srca mu se usporio. Uskoro su njegovi pomoćnici preuzeli beleženje.

Bol se proširio na stomak, noge su mu drhtale pa su ga odvezli u bolnicu. Na putu do bolnice počeli su problemi sa govorom, a onda i sa disanjem. Preživeo je ali je bilo potrebno 8 dana da nestanu svi simptomi.

Mužjak crne udovice podjednako je u opasnosti dok se bliži sezona parenja. Kada naiđe na ženku koja visi u mreži, mali mužjak kuca na njena vrata udarajući stomakom o mrežu, koja počinje da vibrira. ako ženka uzvrati vrbracijama dobrodošlice, život mu verovatno nije u opasnosti. Ako nije raspoložena za parenje, može da ga zaskoči, uvije kao mumiju u svoju pređu i ostavi za kasnije, kad ogladni.

Ako je spremna za parenje, obično sve prođe dobro. Posle parenja ženka crne udovice pojede svog dragana samo ako je vrlo, vrlo gladna. Inače ga pusti da se izgubi u nepoznatom pravcu.

 

Share this article