DA VINČIJEV KOD: DNK čuvenog umetnik rasvetliće njegov lik i locirati njegove potomke

Iako je lice Mona Lize svima poznato, lice njenog stvaraoca Leonarda da Vinčija je misterija. Ne zadugo, međutim, jer grupa naučnika pokušava da nađe potomke ovog čuvenog umetnika i pronalazača na osnovu njegove DNK.

Istraživači se nadaju da će moći da rekonstruišu njegovo lice zahvaljujući genetskim materijalima – kao što su vlasi koje mogu da se nađu na slikama – dok će kosti omogućiti istraživačima da rekonstruišu lice ovog svestranog Italijana.

Napredne tehnologije koje omogućavaju rekonstruisanje lica pomoću DNK – koriste se geni radi saznavanja detalja kao što su boja očiju, boja kose, ten i oblik lica – biće korišćene u otkrivanju karakteristika ovog umetnika. Istraživači gaje nada da će uspeti da saznaju kako se Da Vinči hranio, kakvog je zdravstvenog stanja bio, kakve su mu bile navike i gde je stanovao.


Međunarodni tim naučnika i istoričara analiziraće materijale iz slika, crteža i beleški koje je Da Vinči dodirivao. Istraživači, takođe, traže pristup slici ’’Poklonstvo kraljeva’’, koja se trenutno restaurira u Firenci, kako bi tražili DNK tragove u prašini slike.

Svaki genetski materijal koji se prikupi biće upoređivan sa DNK Da Vinčijevih živih i preminulih rođaka, kao i sa skeletima ili drugim ostacima koji mogu biti otkriveni u budućnosti. Njihov cilj je da završe posao 2019. godine i da time obeleže 500. godišnjicu Da Vinčijeve smrti.

Rođen u blizini Firence 15. aprila 1452. godine, ovaj genije bio je izvrstan u umetnosti, inžinjerstvu, arhitekturi i biologiji. Dve njegove slike,’’ Mona Liza’’ i ’’Poslednja večera’’, verovatno su najpoznatija i najcenjenija dela umetnosti na svetu. Njegove sveske prepune su detaljnih crteža raznih inventivnih izuma koji su bili vekovima ispred svog doba, uključujući i bicikl, padobran, helikopter, vojni tenk i parobrod.

Takođe, postoje neke sličnosti između kralja Ričarda III i čuvenog renesansnog umetnika. Naime, kada su ispod jednog parkinga u Lesteru iskopali ostatke poslednjeg kralja iz dinastije Plantageneta, otkrivena su podudaranja između njihovih DNK. Kralj Ričard III rođen je iste godine kad i Leonardo da Vinči.

(bktvnews)

Share this article