EVROPOM SE ŠIRI TAJNA REČ: Jedna žena je ušla u apoteku i izgovorila je, a onda je po njenog muža došla policija

Kada je u grad Nensi u Francuskoj jedna žena ušla u apoteku i rekla jednu reč, njen muž je ubrzo uhapšen

Uvođenje mera izolacije povećalo je, kako pokazuju statistike velikog broja zemalja, broj slučajeva porodičnog nasilja. Žrtve sada imaju još manje načina da se obrate nekome za pomoć. U Španiji se zato pojavila ideja koja je opšteprihvaćena, a koja se proširila i u Francuskoj.

PROČITAJTE JOŠ: Samohrana majka Anastasija (36) preminula od koronavirusa: Prvi test bio negativan, umrla posle 4 dana

Naime, budući da je u većini zemalja dopušten samo odlazak do radnje ili apoteke, to su jedina mesta gde žrtva porodičnog nasilja može da potraži pomoć. U slučaju da ni u apoteci ne može da otvoreno razgovara, smišljena je širfra koja glasi "maska 19".

 

Žena iz Nensija sa početka teksta tu reč je izgovorila, a uveče je njen suprug nasilnik uhapšen. Ova šifra i zvanično je usvojena u Francuskoj nakon što je glasnogovornik Marlene Šepe, francuske ministarke za jednakost, objavila da je to inicijativa francuske vlade da spreči porodično nasilje.

PROČITAJTE JOŠ: ODLAZIM NA POSAO, KOD KUĆE OSTAVLJAM TRUDNU ŽENU I DETE: Dr Nikolić iz Niša opisao kako protiče njegov radni dan

Francuski ministar unutrašnjih poslova, Kristof Kastaner, objavio je da je došlo do povećanja od 36 odsto policijskih intervencija zbog porodičnog nasilja nakon što su uvedene mere izolacije, a francuska vlada objavila je da će izdvojiti sredstva za 20.000 noćenja u hotelskim sobama za žrtve porodičnog nasilja, kao i da će u supermarketima biti postavljeni centri za savetovanje za žrtve.

Francuska i Španija nisu jedini primeri zemalja koje beleže porast porodičnog nasilja. Simona Amerata, radnica skloništa za žene žrtve porodičnog nasilja iz Rima rekla je za CNN da i oni beleže porast porodičnog nasilja.

zena-tuzna-pixabay

 *Foto ilustracija: Pixabay

- I u normalnim okolnostima, teško je žrtvi da pobegne od nasilnika. Danas je to prosto nemoguće - ne možete da se sklonite ni kod porodice ili prijatelja. U ovoj situaciji, beg od nasilnika je teži nego ikad - kaže ona.

Preplašena devojka je bez reči dala CEDULJICU doktorkama, a čim su videle sadržaj poruke, hitno su pozvale POLICIJU.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

Share this article