JAPANCI NISU U KARANTINU I SLOBODNO SE KREĆU: Da li je japanski lek adut u borbi protiv koronavirusa?

Japan je do sada uspeo da uspori širenje zaraze koronavirusom

Ime leka je „avigan“, eksperimentalno je korišćen u Japanu, gde se danas građani mirno šetaju ulicama u vreme korona virusa i imaju evidentno mali broj zaraženih. Zato je i Veneto doneo odluku da počne sa eksperimentalnom upotrebom leka koji postoji još od 2014. godine, u iščekivanju dozvole Italijanske Agencije za lekove (Aifa).

PROČITAJTE JOŠ: Dušan Kovačević: „Stigla nam je velika opomena da se vratimo suštini života i da volimo bližnje”

Predsednik Regiona Veneto Luka Zaia, u regionu trećem po broju pozitivnih i preminulih u Italiji, usvojio je protokol o eksperimentalnoj upotrebi japanskog leka „avigan“, očekujući urgentnu autorizaciju Italijanske Aifa.

 

„Avigan“ je lek razvijen protiv gripa u Japanu 2014. godine, a ova najnovija verzija leka je primenjena kod zaraženima od korona virusa sa ciljem da se zaustavi upalni proces pluća i dala je rezultate u 91 posto slučajeva. Ne očekuju se čuda ali u Venetu smatraju da treba početi sa eskerimentisanjem.

I Nacionalni kineski centar za biotehnologiju (pripada Ministarstvu za Nauku) izneo je mišljenje da „lek ima visoki nivo sigurnosti i znači da je efikasan u tretmanima“. Kineski izvor potvrđuje da je imao dobar efekat u lečenju groznice Zapadnog Nila, žute groznice i još nekih vrsta virusa.

PROČITAJTE JOŠ: AUSTRIJSKI DOKTOR BUDI NADU: 2 leka pomažu protiv koronavirusa, teži oblici mogu da se zaustave i do 90 odsto

U međuvremenu Veneto nastavlja sa tampon kontrolom, kako se i započelo pre nekoliko dana na širokom uzorku stanovništva, zbog već odavno iskazane sumnje da postoji veliki broj asimPtomatičnih građana. Od danas su formirani novi timovi za kontrolu i opremljeni su novim aparatima za brzu dijagnostiku uzetih uzoraka, jer svaki pozitivni može zaraziti i deset osoba.

korona-virus-maska-zena-pixabay 770

Veneto veoma pažljivo PRATI eskerimentalnu upotrebu svih lekova na svetu, kao i potvrđenih korisnih lekova u lečenju virusne upale pluća i predstavlja avangardu među regionima u eksperimentisanju, jer je evidentno da se linija zaraženih spustila na nižu starosnu granicu, ima dosta onih sa 45, 50 ili 55 godina.

PROČITAJTE JOŠ: OGLASILA SE SRPSKA DIJASPORA: U zemlju su se vratili samo sezonci i radnici na crno!

Više italijanskih regiona je samoinicijativno donelo odluku da se zatvore izasci i ulasci stanovnicima iz jedne opštine u drugu, osim onima koji imaju dokaz da rade u drugom mestu. Haos je na trajektima između Kalabrije i Sicilije, na tesnacu Mesina. Stanovništvo od večearas neće moći da pređe na Siciliju, zabrana će važiti za sve osim za one koji rade na ostrvu.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

POSLUŠAJTE PREPORUKE MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE

Share this article