Kada se vraćate sa posla ili iz grada: Da ne biste preneli virus u svoj dom, evo šta morate da uradite!

Svi znamo da održavanje lične higijene treba svakom čoveku da bude na prvom mestu. Evo nekoliko preporuka kako da se zaštitite

U doba korona virusa, svi nam govore kako je higijena jedino što nas može sačuvati od ove opasnosti koja uzima sve više maha.

Ukoliko ste bili napolju: u gradu, prodavnici, apoteci, na poslu ili gradskom prevozu, savetujemo vam da uradite sledeće:

 

Na javnim mestima obavezno nosite hirurške rukavice i masku. U nedostatku istog, nosite zimske rukavice i maramu preko nosa i usta.

Izbegavajte kontakte (rukovanje, grljenje) i naslanjanje na bilo koju površinu. Izbegavajte sedanje u gradskom prevozu, piše Stil.

PROČITAJTE JOŠ: Evo kako da sami napravite osveživač vazduha koji dezinfikuje prostor (RECEPT)

Kada dođete kući:

  • Izujte se ispred vrata;
  • Skinite rukavice, ako ste ih nosili (jednokratne rukavice se bacaju u kantu, a zimske rukavice moraju da se operu u mašini za veš na temperaturi od 60 stepeni Celzijusa).
  • Skinite masku (marama se pere u mašini)
  • Skinite sa sebe odeću i sve sem jakne stavite u mašinu na pranje.
  • Temeljno operite ruke, umijte se.
  • Koristite papirne ubruse da se obrišete ili peškir koji je samo vaš, a koji ćete menjati svaki dan.
  • Obuću isprskajte asepsolom i ostavite ispred vrata (možete plitko korito naspete mlakom vodom i sredsvom za dezinfekciju, pa u tom rastvoru operete čizme, patike, cipele).
  • Dezinfikujte vrata, rukohvate, bravu, svetla, zvonce i td.
  • Nakon svega ovog, opet operite ruke sapunom i vodom.

Tek kada uradite ovo, možete da pozdravite ukućane.

ciscenje-foto-ekociscenje-si 800

Napomena: Dok traje virus, preporuka je da svi ukućani imaju svoj peškir za ruke i lice koji će se na kraju dana menjati.

Pribor za jelo mora da se dobro opere i sterilizuje.

PROČITAJTE JOŠ: Pijete suplemente za jačanje imuniteta? Evo u koje vreme treba uzimati vitamine da bi efekat bio najbolji?

Stvari koje donosite iz prodavnica moraju da se pažljivo unesu u kuću. Na primer, namirnice poput jogurta, mleka, flaše soka moraju da se operu pre nego se stave u frižider.

Vodite računa o higijeni, ona je pola zdravlja.

Danas kada je pandemija koronavirusa u svetu, a u Srbiji se iz dana u dan povećava broj zaraženih, potrebno je pričati o merema prevencije i lične odgovornosti, jer upravo je ljudski faktor taj koji je najvažniji u suzbijanju virusa

(kutaknet.com / stil.kurir.rs)

Share this article