Muškarac umro, građani besni izašli na ulice: POLICAJAC KRVNIČKI LEŽAO NA VRATU AFROAMERIKANCA (VIDEO)

Policija u Mineapolisu upotrebila je suzavac u sukobu sa nekoliko stotina građana koji su protestovali zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo u ponedeljak tokom privođenja.

Građani su se okupili u ulici u kojoj je Flojd preminuo uzvikujući: "Ne mogu da dišem" i "Podigao sam ruke, nemoj da pucaš".

PROČITAJTE JOŠ Nastavnica iz Podgorice dobila otkaz: Rekla đacima da su Crnogorci Srbi i ostala bez posla!

Okupljanju građana prethodilo je saopštenje da su četvorica policajaca umešana u hapšenje Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru, otpušteni iz službe.

 

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili snimak intervencije na kojem se vidi policajac (belac) kako kleči osumnjičenom Flojdu na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše.

Jedan od očevidaca tragedije rekao je da su policajci pokušavali da ubace osumnjičenog u zadnji deo patrolnog vozila.

PROČITAJTE JOŠ ISPOVEST PETRA, BUDUĆEG PENZIONERA: Došao sam do te famozne poslednje godine pred penziju i NE MOGU VIŠE OVO MUČENJE

Posvedočio je i da je čuo da im je muškarac, koga su privodili, rekao da je klaustrofobičan.

Očevidac je preneo da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koleno, osumnjičeni dozivao majčino ime, a onda je preminuo.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušio o molbe: "Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče".

 

Preminuli muškarac identifikovan je kao Džordž Flojd, objavio je Ben Kramp, advokat angažovan u oblasti zaštite ljudskih prava, koji je saopštio da zastupa Flojdovu porodicu.

Njegova smrt je pod istragom Federalnog istražnog biroa (FBI) i lokalnih vlasti.

Gradonačelnik Mineapolisa uputio je poruke izvinjenja crnačkoj zajednici u Mineapolisu.

Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju.

Share this article