Otkrili osmi kontinent: 'Dame i gospodo, pronašli smo Zelandiju!'

Tim od 11 novozelandskih znanstvenika objavio je rad u kojem iznose rezultate svog istraživanja i dokaze zašto bi se Novi Zeland trebao klasificirati kao kontinent i nazvali ga Zelandija.

Naime, došli su do saznanja da su Novi Zeland i Nova Kaledonija zapravo dio ogromne ploče koja se prije nekoliko desetaka milijuna godina odvojila od Australije.

 

Čak 94 posto ovog novog kontinenta je pod vodom, a pretpostavlja se da je tome razlog pomicanje pri razdvajanju superkontinenta.

- Na osnovu različitih dokaza smo utvrdili da Zelandija nije skup djelomično potopljenih kontinenata, već je koherentan kontinent - zaključuje se u istraživanju.

 

Debljina kore Zelandije je u rasponu od 10 do 30 kilometara i otprilike je veličine Indije. Vjeruje se da se odvojila od Antarktika prije 100 milijuna godina, a zatim opet od Australije prije 80 milijuna godina.

- Vrijednost istraživanja Zelandije nije u tome da se klasificira kao dosad nepoznati kontinent već u tome da pridonese geološkim istraživanjima - pišu znanstvenici.

(Izvor: 24sata.hr)

Share this article